COLUMN: Hoe doe jij dat? Is ondernemer zijn iets voor mij?

Foto: Ondernemersteam Gelderland

Is ondernemer zijn iets voor mij? Er bestaan veel ideeën over het zelfstandig ondernemerschap en even zoveel misverstanden.

Ondernemen
We kennen allemaal de grote ondernemingen, zoals banken, het midden- en kleinbedrijf en natuurlijk ook de zelfstandige zonder (of ook met) personeel, kortweg zzp-er; de grootste ontwikkeling in de afgelopen jaren.

ZZP-er
Was het eerst nog een enkeling, inmiddels is dat aantal, met name als gevolg van de toename van de werkloosheid, sterk toegenomen tot meer dan 800.000. ZZP-ers zijn een belangrijke groep geworden op de arbeidsmarkt en daarmee voor de economie.

Kenmerken van de ondernemer
De belangrijkste kenmerken van de ondernemer zijn: passie voor een bepaald vak, durf om risico’s te nemen, je tijd willen indelen naar eigen inzicht, zelf keuzes willen en kunnen maken over hoe je bedrijf in te richten. Er zijn veel meer invalshoeken, zoals van je hobby je werk maken. Velen zijn ‘per ongeluk’ ondernemer geworden omdat anderen in hun omgeving zagen wat een goed product of goede dienst er wordt geboden. Vaak zie je je eigen kwaliteiten niet, die zijn immers “gewoon”. Anderen vinden het vaak bijzonder.

Omstandigheden
Vaak komt iemand er toe om na een ontslag voor zichzelf te beginnen. Ondanks dat er lang en veelvuldig wordt gesolliciteerd, blijken er vaak te weinig mogelijkheden te zijn om een nieuwe baan te vinden. Dat het ontslagrecht per 1 juli jl. is veranderd, heeft er ook toe geleid dat er voor 1 juli nog een grote ontslagronde heeft plaatsgevonden. Dan ga je toch nadenken of ondernemen iets voor jou is.

Wat is er nodig
Om in te kunnen schatten of je nieuwe ideeën levensvatbaar zijn, zal naar een aantal zaken moeten worden gekeken. Een bedrijfsplan maken, waarin een marktonderzoek wordt opgenomen, is een belangrijk onderdeel. Hierover meer in een volgende column! We doen u daarin wat richtlijnen aan de hand, die u voor u zelf kunt toepassen

Maar….
Het belangrijkste dat we u willen meegeven is, dat op uw talent wordt gewacht! Wij weten het, maar u moet er zelf van overtuigd raken. Dan kunt u ook anderen er van overtuigen. Schroom niet en leg uw idee vrijblijvend voor aan het Ondernemersteam Gelderland. Laat u niet door anderen afhouden van uw eigen talenten.

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen