Aanlegkade voor rondvaartboten in Dieren geopend

DIEREN – Op dinsdagmorgen 14 juli is er aan de IJssel, ter hoogte van Villa Veertien, een aanlegkade speciaal voor rondvaartboten, in gebruik genomen.

De openingshandeling, om 11:40, werd verricht door wethouder Nicole Olland en de heer Thijs Geurts van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM. Beiden legden het eerste schip vast aan de zojuist door hen geopende kade. Het hele project rond de kade is gefinancierd door de Provincie Gelderland en het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling en belooft een impuls te worden voor het toerisme binnen de gemeente Rheden.

De opening
Rond de klok van half twaalf werd er door genodigden, pers, belanghebbenden en omwonenden op de te openen kade gewacht op de aankomst van het eerste schip van Rederij Eureka dat daar zou aanleggen. Zo’n tien minuten later was het schip gearriveerd.
Het was de eerste keer dat hier een schip aanmeerde, en daardoor diende er de nodigde voorzichtigheid betracht te worden door de bemanning, temeer daar de instapdeur nog net ter hoogte van het einde van de kade diende te komen en er niet al te veel ruimte was.

Na een aantal manoeuvres lag het schip achter al vast en kon het voorschip, symbolisch, door Olland en Geurts, symbolisch aan de kade worden vastgelegd waarna een toespraak door de wethouder volgde, en deze met een feestelijk drankje in de hand de opening afsloot.

VSM
De reden van aanwezigheid van de heer Geurts, voorzitter bij de VSM, heeft alles te maken met het feit dat vandaag – op de kop af – 40 jaar geleden de eerste stoomtrein reed van Dieren naar Apeldoorn v.v. Onderdeel van een arrangement bij de VSM was en is nog steeds de “Veluwe IJssel Boemel”. Een combinatie van een rit per stoomtrein met aansluitend een boottocht over de IJssel naar Zutphen en vervolgens met het “boemeltje” (vroegere naam voor een stoptrein) naar Apeldoorn. In omgekeerde richting was ook mogelijk.

De mensen dienden toen een flink eind te lopen, namelijk van af het station Dieren naar de sluis of omgekeerd en daardoor diende de stoomtrein haar vertrek uit Dieren nog wel eens uit te stellen omdat niet iedereen het binnen de gestelde tijd het station wist te bereiken. Hierin is nu verandering gekomen. Men hoeft nog maar een kortere afstand af te leggen en passeert ook nog eens het horecapleintje in Dieren Zuid.

Programma
De genodigden van het evenement van vanmorgen hadden een keuze programma voorgeschoteld gekregen. Zo kon men in Doesburg op de boot stappen en meevaren naar Dieren, de opening meemaken, een hapje en drankje nuttigen bij Villa Veertien, om vervolgens per historische autobus terug te worden gebracht naar Doesburg.

Een andere mogelijkheid was om direct na de opening naar het station van Dieren te gaan (er was speciaal vervoer voor geregeld) en daar op de stoomtrein te stappen en de rit -met lunch- naar Eerbeek mee te maken en vervolgens met de historisch bus terug naar Dieren en of Doesburg.

Met het aanmeren van de pendelboot is tevens het hoogseizoen begonnen voor Rederij Eureka en de VSM. Vanaf vanmorgen is er elke dinsdag, woensdag en donderdag de gelegenheid de reis per boot en trein te maken. De redactie van rheden.nieuws.nl wenst hen een goed seizoen toe.

Lees ook:

http://rheden.nieuws.nl/nieuws/59979/in-gebruikname-nieuwe-kade-in-dieren/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen