Afval inzamelen in gemeente Rheden

Foto: Plastic Heroes

GEMEENTE RHEDEN – Lege colablikjes en melkpakken, waar laten we ze na consumptie? Natuurlijk… bij het plastic afval. Althans, dat is sinds deze maand het verzoek van de gemeente Rheden. Dat lijkt misschien niet logisch, maar dat is het wel.

Vervuiling door drank
Gebruikte aluminium blikjes en drankverpakkingen zijn goed te gebruiken. Maar een aparte inzamelingsmethode hiervoor was er niet, behalve dan de ‘grijze bak’.

“Er zijn verschillende proeven geweest om te onderzoeken bij welke afvalstroom bijvoorbeeld drankkartons het beste passen. We hebben geprobeerd het in de reguliere stroom mee te laten gaan, zoals bij het papier. Vanwege de mogelijke vervuiling door drank is dat niet gelukt. Restjes yoghurt bijvoorbeeld, die vervuilen het papier”, zegt locatiemanager Albertino Pereira Mota van SITA, het bedrijf dat in Rheden het huisvuil ophaalt. Bij plastic is vervuiling volgens hem geen probleem want dat wordt ‘gewassen en geshredderd’. Dat laatste betekent zoiets als ‘verkleind’. Uit de proeven bleek verder dat blik een zeer hoge waarde heeft en ook het beste samen met plastic kan worden opgehaald.

Zuiver product
En dan… ? “Dan volgt het geautomatiseerd uitsorteren van de verschillende afvalstromen. Alles wordt hier machinaal uit elkaar getrokken en wordt vervolgens tot een zuiver product gemaakt”, zegt Pereira Mota. “Wat er daarna mee gebeurt? Nou ja, een bloempot kan bij wijze van spreken uiteindelijk terugkeren als bloempot, maar ook als helm.” Blikjes zijn gemaakt van aluminium en herbruikbaar als folie in drankpakken, wat ook geldt voor het aluminium dat al ín zo’n pak zit en na recycling opnieuw bruikbaar is. En recyclen is natuurlijk goed voor het milieu. Bovendien scheelt het apart inzamelen van blik en drankkartons een hoop ruimte in de grijze container.

Afhaaladressen
Plastic, blik en drankkartons kunnen – in een plastic zak – tegelijk met de groene container aan de weg worden gezet. Kijk voor afhaaladressen van deze plastic zakken op https://www.rheden.nl/Inwoners/Afval/Afval_scheiden/Afhaaladressen_plastic_zakken

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen