Grote belangstelling bij heropening oude begraafplaats aan de Reinaldstraat in Velp

VELP – Na bijna 33 jaar is de begraafplaats aan de Reinaldstraat te Velp weer in gebruik genomen. Vanaf dit moment kan er weer begraven worden, er zijn op het moment weer 6 graven beschikbaar.

Maar er kunnen ook urnen worden bijgezet in een urnenfafel in het schijndodenhuisje, de tafel is speciaal ontworpen door Leon Mommersteeg. Het Columbarium dat zich bevindt in het gerestaureerde schijndodenhuisje heeft 103 plekken. Per plek kunnen 1 of 2 urnen bijgezet worden.

Bij de openingsplechtigheid werden de vele genodigden en belangstellenden, meer dan 80, ontvangen met een kop koffie waarna zij werden toegesproken door bestuurslid Ben van Schaik. Hij heette iedereen van harte welkom, waaronder ook wethouder Constans Pos van de gemeente Rheden. Ook bedankte hij de vele vrijwilligers en sponsoren voor hun bijdrage in dit geheel, zonder hen was dit niet mogelijk geweest.

De monumentale begraafplaats sloot op 1 januari 1983, sinds 1982 werd er niet meer begraven. De begraafplaats werd in 1836 in gebruik genomen en is hiermee de oudste begraafplaats van de gemeente Rheden.

De openingshandeling werd verricht door Marijke van den End, haar man was beheerder van de begraafplaats van 1999 tot 2012. Door het verwijderen van het bloemstuk op de toegangspoort werd de begraafplaats officieel geopend. Mevrouw van den End legde samen met haar zoon het bloemstuk op de gedenksteen voor haar man die in 2012 overleden is.

Waarna er de gelegenheid was om het Columbarium in het schijndodenhuisje te bekijken. Ook kon men het kerkhof bezichtigen wat er, door de inzet van 20 vrijwilligers er prachtig bij lag, en wekelijks wordt bijgehouden.

Door inzet en sponsoring van Rotary Club Rheden – Rozendaal is het hekwerk vernieuwd om het kerkhof en vele hekwerken van graven weer van een roestwerende verf voorzien.

Kijk voor meer informatie over de begraafplaats en de Stichting Oude begraafplaats Reinaldstraat Velp op: http://www.oudebegraafplaatsvelp.nl of mail naar [email protected]

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen