De oudste deelnemende Gazelle stamt uit 1912

Foto: R. Bomers, Winterswijk

VELP/RHEDEN/DIEREN – 130 Oude Gazelle fietsen komen naar de Gazelle fabriek in Dieren. Oude/ antieke Gazelle fietsen rijden op zondag 6 sept. 2015 van Velp naar de Gazelle fabriek in Dieren. Hier keren veel fietsen terug naar hun geboorteplek.

Rijdend fietsmuseum
De fietsen worden vervolgens op het Gazelle terrein in Dieren op bouwjaar opgesteld waardoor er een rijdend museum zal ontstaan. De oudste deelnemende Gazelle stamt uit 1912 en de jongste deelnemende Gazelle uit 1991. Maar liefst 79 jaar verschil in fietshistorie!

Een aardige groep rijders komst speciaal uit België, vooral unieke racefietsen van de jaren 70, de rest komt uit de gemeente Rheden maar de grootste groep komt uit alle windstreken van Nederland. De fietsen moeten van het merk Gazelle zijn en minimaal 25 jaar oud zijn. Ook bijzonder is de komst van een echte Gazelle motorfiets uit 1939.

Bijzondere ontdekking
Apart is de ontdekking van een oude trapauto uit het Verkeerspark in Assen. Het trapmechaniek voor deze auto’s, of de hele auto’s?, zijn destijds gemaakt bij Gazelle. Het is zeer waarschijnlijk dat Prins Willem Alexander nog op deze auto heeft gereden waarmee hij destijds inreed op een groep journalisten!

Koning Willem Alexander
Donderdag 3 september zal Koning Willem Alexander de Gazelle fabriek aan het eind van de middag heropenen.

Gazelle Fiets

Veel fietsen maken vanaf nieuw al deel uit van het leven van de berijder. Veel rijders zijn lid van de landelijke Vereniging de Oude Fiets, maar ook een grote groep heeft gewoon de oude Gazelle in de schuur, kelder of garage staan en wil graag meefietsen met andere klassieke Gazelles. De binding met het merk is zeer sterk. Het gevoel bij het merk Gazelle van betrouwbaar en degelijk is erg groot.

Veel reacties
De organisatie ontving vele reacties van Gazelle rijders die zeer persoonlijke verhalen bij hun fiets hebben. Opvallend was het aantal vrouwen 65+ vrouwen dat een reactie gaf en waarvan sommigen ook wilden deelnemen. Zij hadden hun Gazelle gekregen van hun ouders of gekocht van het eerst verdiende geld en koesterden al heel hun leven de Gazelle!

Verhalen
Veel van deze verhalen zijn op 6 september bij de fietsen te lezen op informatiekaarten aan de fietsen. Gazelle en een aantal andere partijen en sponsoren hebben in een korte tijd veel energie in de organisatie gestoken. Alle partijen werden blij verrast met het enorme animo om aan de rondleidingen en de fietstocht mee te mogen doen.

Programma:

  • Tussen 10.00 uur en 11.00 uur verzamelen Station Velp, oud emplacement. Parkeren voor rijders op de parkeerplaats station Velp.
  • 11.00 uur, vertrek naar Dieren, een verkeersregelaar zal de klassieke Gazelles begeleiden.
  • Rond 11.15 uur rijden de klassieke Gazelles bij de Dorpsstraat in Rheden.
  • Rond 11.35 uur rijden fietsen op de Hoofdstraat in de Steeg.
  • Rond 12.00 uur rijden de fietsen de Binnenweg in Ellecom op.
  • Rond 12.20 uur rijden de Klassieke Gazelles Dieren binnen.
  • 12.30 uur aankomst Gazelle terrein in Dieren.

Bovengenoemde tijden door de dorpen zijn een inschatting. Mocht u de fietsers willen zien en willen zwaaien, dit zullen zij erg leuk vinden!, wees dan voortijdig op de aangegeven plaatsen.

Eigen programma
Op het Gazelle terrein hebben de deelnemers een eigen programma. Alleen de rijders en bezoekers die zich hebben ingeschreven voor de rondleiding door de Gazelle fabriek via de site van Gazelle hebben toegang tot het Gazelle terrein. Vanaf omstreeks 15.00 uur rijden de Gazelles weer met een grote groep naar Velp. Dit zal over het fietspad gaan langs de doorgaande weg naar Velp. Ook dan mag u komen zwaaien!

Voor meer informatie bel met de heer Jan Withaar, 026-3620075.

Gazelle Fiets

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen