Rheden eet smakelijk: op de Titanic

Foto:

Het Algemeen Dagblad schreef deze week dat er een menukaart van de in 1912 gezonken Titanic geveild gaat worden. Rheden.nieuws.nl kijkt wat zij aten de dag voor het schip zonk en zocht voor u een deel van de recepten erbij.

De opbrengst van de originele lunchkaart wordt geschat op rond de €100.000. In Houston eet je voor €10.000 in een op het interieur van de Titanic gelijkend restaurant het 10-gangen menu dat geserveerd werd vlak voor de botsing met de ijsschots.

Rheden eet smakelik: TitanicLuncheon (een formele lunch)
Consommé Fermier is een heldere geklaarde krachtige bouillon met grof gesneden groente. Snij het in Consommé belle fermiere fijner. Cockie Leekie is een Schotse kip-prei soep (cock = haan en Leekie = prei). Fillets of Brill (grietfilet: een platvis) die Jamie Oliver op zijn Siciliaans verwerkt.

Egg a L’Argenteuil zijn genoemd naar de streek Argenteuil bij Parijs waar boeren ontdekten dat asperges onder de grond wit blijven. A l’Argenteuil wil dan ook zeggen dat er witte asperges bij zitten. De eieren worden gepocheerd of als halfzacht roerei toegevoegd. Janneke Vreugdenhil bezorgt het recept als elfenbenen hoe poëtisch.

Met Chicken a la Maryland wordt de link gelegd naar de Nieuwe Wereld. De Titanic was bedoeld om immigranten naar Amerika te brengen. Het is gemarineerde en gefrituurde kipstukken overgoten met champignonsaus. Mais en banaan horen er ook bij. Het kan ook zo.

Corned Beef kennen we als ingeblikt zout rundvlees. Corned verwijst naar de stukjes die je voelt bij het eten. Dat zijn de zoutkristallen waarmee het rundvlees gepekeld is. De Nederlandse (niet in blik) versie is pekelvlees. Als je dat kookt krijg je de Italiaanse variant pastrami. De Ieren (verwijzing naar Belfast waar de Titanic gebouwd is?) eten corned beef op hun nationale feestdag St. Patricksday.

Vegetables (groenten) en dumplings (gevulde broodjes) sluiten het eerste deel af.

From the Grill (van de grill)
Dit deel geeft minder richting voor de recepten: Grilled Mutton Chops (schaapskoteletten) misschien wel gemarineerd opgediend in ieder geval met Mashed, Fried & Baked Jacket Potatoes (aardappelpurree, gebakken aardappels en aardappels in de schil en uit de oven).

Hier staan ook twee zaken die waarschijnlijk niet gegrild zijn: Custard Pudding (vanillevla of bakkersroom)  en Apple Merinque waar Rudolph van Veen op varieert met limoen of alleen met appel. Het lijken meer nagerechten. Pastry is een hartig taartje.

Buffet
Wie nog ruimte had, kon nog kiezen uit Salmon mayonnaise (gerookte zalm met mayonaise), Potted shrimps (ingemaakte garnalen), Norwegian anchovies (Noorse Ansjovis), Soubed Herrings (… haringen?), Plain & Smoked sardines (gewone en gerookte sardientjes), Roast beef (gebraden rosbief), Round of spices beef (runderrollade), Veal & ham pie (kalfs- en ham pastei), Virginia & Cumberland ham, Bologna sausage, worst uit Bolagna), Brawn (hoofdkaas), Gelatine of chicken (kip in aspic), Corned ox tongue (gepekelde ossentong), Lettuce (sla), Beetroot (bieten) en Tomatoes (tomaten).

Cheese
Het kaasplankje spreekt voor zich: Cheshire, Stilton, Grogonzola, Edam, Camembert, Roquefort, St. Ivel en Cheddar.

Bij een lunch hoort natuurlijk ook een drankje: Iced draught Munich Lager Beer 3d. & 6d. a Tankard. Nu lezen we op ijs gekoelde pils in groet of kleine bierpullen natuurlijk met de nadruk op ijs. Het is net zo toevallig als ‘The Titanic Disaster‘ om gescrabbeld kunnen worden tot ‘Death, it starts in ice‘.

Rheden: eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen