Rheden eet smakelijk Limburgse vlaai

Foto: Rheden eet smakelijk

Waarom noemen we het Limburgse vlaai? Er is toch niet anders? Vlaai hoort uit Limburg te komen en niet met zoet deeg en zeker niet met slagroom en al helemaal niet onvers. Vlaai bestaat uit een platte bodem van een luchtig soort brooddeeg waarop de smaak van de vulling komt.

De vlaai heeft een diameter van 27 tot 30 centimeter die je in acht royale punten snijdt. Er zijn ook kleine één persoonsvlaaitjes. Je eet het op de dag dat het gebakken is en uit de hand waarbij je korst tussen duim en wijsvinger pakt en het puntje ondersteunt met je andere vingers.

Dat vlaai uit Limburg komt, is niet zo vreemd. Het is een smakelijke manier om fruit te verwerken en dat groeit veel in Limburg. Ook is het een goedkoop te maken gebak dat iedereen met ingrediënten uit eigen tuin zelf kan maken. Althans vroeger. Naast fruitvlaaien zijn ook rijstevlaai en kruimeltjesvlaai populair. De vlaai werd en wordt soms nog gebakken in een steenoven waar de vloer verwarmd werd met takken zoals een goede pizzabakker dat ook doet.

Er zijn een paar varianten: de open vlaai, vlaai met een deksel (toeslag) en laddertjesvlaai (raster). Als deegvarianten zijn er gistdeeg en linzendeeg. Er zijn ook nieuwerwetser vlaaien met meerdere ingrediënten en toevoegingen als chocoladekrullen en andere frivoliteiten die vooral de Hollanders moeten bekoren met hun duidelijker zoetere smaak en het minder dagelijks te laten lijken. Een Limburger heeft altijd verse vlaai voor zijn gasten klaar staan.

Het gistdeeg (of brooddeeg) bestaat uit bloem, verse gist, boter, eieren, beetje suiker en zout. Alle soorten fruit en bessen kunnen daarop als vulling. Smakelijk en rijp fruit heeft geen toevoeging nodig. De deksel maak je door het deeg uit te rollen en over de vlaai heen te leggen. Een raster maak je door reepjes te snijden (zijn hulpmiddelen voor om het gekarteld te doen) en dat boven op de vlaai te leggen. Zie hier een voorbeeld van een recept.

Linzenvlaai is vaak met abrikozen of pruimen. Deze vlaai hoeft niet vers te zijn, het gaat een paar dagen mee. Linzenvlaai heeft niets met linzen te maken. Het is oorspronkelijk een deeg dat half uit bloem en half uit noten (hazelnoten of amandelen) bestaat. Het deeg wordt wat plakkeriger en zoeter. Het Oostenrijkse Linz heeft de naam gegeven aan dit type deeg. Zie hier voor de basis van linzenvlaai.

Fruit en bessen zijn nu volop vers te krijgen. Dus wellicht leuk om op zondag een zelf gebakken verse echte Limburgse vlaai op tafel te zetten. Bij zelfmaak recepten vind je duidelijke handleiding voor diverse vlaaien. De kruimeltjesvlaai van deze oma is goed te maken (wel echte boter gebruiken en vanillestokje in plaats van zakje vanillesuiker). De custardpoeder van Imperial is lastig te krijgen maar wel het lekkerst. Tot slot nog een recept voor rijstevlaai en er is maar één manier om rijstevlaai op te maken: eten en dus niet met slagroom en chocolade.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen