VELP - Op zaterdag 26 september om 11.00 uur onthult burgemeester Petra van Wingerden-Boers het pas gerestaureerde, 200 jaar oude Waterloo-monument in Park
Daalhuizen aan de Arnhemsestraatweg in Velp. Iedereen is welkom in Park Daalhuizen vanaf 10.30 uur, de feestelijke
onthulling van het monument begint om 11.00 uur. Na afloop speelt dweilorkest Tis Niks Wut Niks en is er voor iedereen een gratis drankje om te toosten op de gewonnen Slag bij Waterloo in 1815 en op 200 jaar Koninkrijk.
Het monumentje staat aan de Arnhemsestraatweg in Velp in Park Daalhuizen en is te bereikten via het voetpad t.o. juwelier Paul van Zeeland.
“De gemeentelijke festiviteiten startten in Velp op 3 december 2013”, vertelt Nelleke den Boer-Pinxter van Velp voor Oranje. “Toen herdachten we de veldslag tegen de Fransen, die hier bij Daalhuizen werden verslagen.” In 2014 werd bij de Oude Jan ter herinnering aan 200 jaar Koninkrijk een Koningslinde geplant. En nu dansen 10 jonge leerlingen van de Masterclass van Studio 26 uit Velp op het wereldberoemde nummer Waterloo van ABBA. “Want bij Waterloo werd Napoleon immers verslagen”, vervolgt Den Boer, “en al een paar maanden later, op 21 september 1815 werd Koning Willem I ingehuldigd.”
De geschiedenis
Velpenaar Mr. G.J. van Hasselt nam begin 1816 het initiatief om een monument op te richten voor de Prins van Oranje (later Koning Willem II) die had gevochten in de Slag bij Waterloo. Hij correspondeert over zijn plan met Koning Willem I en diens moeder, Prinses Wilhelmina van Pruisen. ‘De briefwisseling met de Prinses over het Velpse monument hebben we laatst mogen bekijken in het Koninklijk Huisarchief’, vertelt Nelleke den Boer.
Als het initiatief lijkt te verzanden in een discussie over plaats, vormgeving en materiaal hakt Van Hasselt de knoop door en schrijft aan de Prinses: (hier in leesbaar Nederlands omgezet): “Omdat mijn plan sedert een half jaar niet in het allerminste bevorderd werd, zie ik mij genoodzaakt om zelf de handen aan ‘t werk te slaan en een krijgsaltaar op mijn Daalhuijzer grond op te richten van duurzame Geldersche Stoffen - baksteen en ijzer.”
Ir. Ben van Schaik, projectleider namens Velp voor Oranje bij de restauratie van het monument: ‘De ingemetselde kanonskogels en geweerlopen op het monument zijn in 1813 gebruikt bij het verjagen van de Fransen uit deze omgeving.’
Het bakstenen monumentje is afgelopen zomer met originele Vechtsteentjes opnieuw opgebouwd op de plaats waar het al 199 jaar staat: voor de vijver van Landgoed Dordtwijck (v/h Landgoed Daalhuizen) aan de Arnhemsestraatweg. De nationale viering van 200 jaar Koninkrijk en de herdenking van 200 jaar Slag bij Waterloo waren een mooie aanleiding voor de restauratie.
Baron van Sytzama
Behalve de correspondentie met de Prinses is er nog iets bijzonders ontdekt. Het Regiment Huzaren van Sytzama vocht in 1815 ook tegen Napoleon bij Waterloo. De oprichter, de Friese baron Van Sytzama, woonde op Rinsma State bij Dokkum. Zijn kleinzoon, Maurits Pico baron van Sytzama, verhuisde later naar Velp en liet in de Stationsstraat een grote villa bouwen: Klein Rinsma State. Het staat er nog. Er is nu onder andere een sauna in gevestigd. In 1898 is deze baron Van Sytzama de oprichter van een van de allereerste Oranjeverenigingen in Nederland: Velp voor Oranje.Daarom zijn vertegenwoordigers van het Regiment Huzaren Van Sytzama, en ook nazaten van de baron aanstaande zaterdag aanwezig bij de onthulling van het Velpse Waterloo-monument.