€500 subsidie op aanschaf hybride warmtepompen

Foto: rheden.nieuws.nl, Theo Jansen

DIEREN – Wethouder Nicole Olland was woensdag 30 september op werkbezoek bij de familie Tieleman te Dieren en kreeg uitleg over het gebruik van hybride warmtepompen.

Sinds kort geeft de gemeente een beperkte subsidie van €500 bij aanschaf van hybride warmtepompen, de familie Tieleman is een van de eersten die hiervan gebruik hebben gemaakt.

De heer Tieleman gaf uitleg over de aanschaf en het gebruik van de hybride warmtepomp, en vertelde dat het huis in de loop der jaren, al zo goed was geïsoleerd, dat verdere energiebesparende maatregelen niet meer rendabel zouden zijn. De kosten hiervan zouden niet meer terug te winnen zijn. Nu de gemeente subsidie geeft op de aanschaf van hybride warmtepompen, behoort dit tot een verantwoorde investering waarmee nóg meer energie te besparen valt en tevens wordt het milieu dan minder belast.

Schotsmanstraat 30-9-15 006

Wat doet een (hybride) warmtepomp?
Een (hybride) warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte haalt uit water, lucht of uit de bodem. In dit geval, heeft de familie Tieleman gekozen voor lucht als warmtebron. De warmtepomp wordt bij de CV ketel geplaatst en heeft de afmeting van een kleine boiler. Aan de buitenzijde wordt een soort omgekeerde airco geplaatst die de warme lucht aanzuigt, de warmte wordt afgegeven aan koud water dat door de warmtepomp getransporteerd wordt. Een oplossing die goed is te realiseren met een subsidie van €500.

Besparing
Als de temperatuur van de buitenlucht onder een bepaalde temperatuur komt, zit er te weinig warmte in de lucht en schakelt het systeem automatisch over naar de centrale verwarmingsketel. De besparing op het gasverbruik kan wel 40% zijn, wel gebruikt de warmtepomp extra elektriciteit waardoor het uiteindelijke rendement een besparing van ongeveer 20% is op de totale energiekosten. De hele investering is zo bij een gasverbruik van 2500 m3 of meer per jaar, in zeven tot tien jaar terug verdiend.

Nog 15 keer €500 beschikbaar
De gemeente streeft om in 2040 CO2-neutraal te zijn. De heer Tieleman was 1 van de 5 mensen die zich al opgegeven hebben voor dit project. Zij houden samen het verbruik en instellingen bij om zo tot verdere verbetering en een nog grotere besparing te komen. De wethouder hoopt dat nog 10 à 15 mensen zich opgeven, daar is nog subsidie voor gereserveerd.

Schotsmanstraat 30-9-15 004

.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen