Column: Hoe doe jij dat? De gevolgen van Prinsjesdag

Foto: Ondernemersteam Gelderland

Prinsjesdag ligt al weer achter ons. Zoals gebruikelijk was veel al van te voren uitgelekt. Eveneens zoals gebruikelijk gaat er voor ondernemers weer veel veranderen. De accountants en adviseurs zijn druk bezig hun klanten van advies te dienen en erop voor te bereiden.

Op diverse sites is het allemaal terug te vinden, echter de overzichten zijn vaak zo uitgebreid dat een overzicht nodig is van het overzicht. Wij doen ook nog een duit in het zakje en behandelen een paar onderwerpen. Overigens, het meest complete en overzichtelijke overzicht vind je bij ondernemersplein.nl.

De VAR verdwijnt
Voor de meeste zelfstandigen is dit een belangrijk gegeven. De VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) is een verklaring waaruit blijkt wie verantwoordelijk is voor de betaling van loonbelasting en premies. Dit is vooral belangrijk voor de relatie tussen een opdrachtgever en een zelfstandige, die namens de opdrachtgever werkzaamheden verricht.

Dit zal worden vervangen door een systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en zelfstandige. De belastingdienst gaat hiervoor standaard overeenkomsten ontwikkelen, die van hun site kunnen worden gedownload. Reeds bestaande (eigen) overeenkomsten kunnen door de belastingdienst worden getoetst.

Nieuwe regels faillissement
Als ondernemer, en vooral als startende ondernemer, is een faillissement niet iets waar je als eerste aan denkt. En laten we hopen dat het nooit nodig zal zijn. Echter, als het dreigt of echt gebeurt, dan gaan de regels veranderen. Deze wijzigingen moeten overigens nog worden goedgekeurd door het parlement.

De nieuwe regels houden een verruiming in van de mogelijkheden om een faillissement te voorkomen, bijvoorbeeld door de benoeming van een stille bewindvoerder. Tevens worden de mogelijkheden voor een doorstart verruimd. Daarnaast zal een dwangakkoord ook buiten een faillissement mogelijk worden en zal faillissementsfraude harder worden aangepakt. Er verandert veel, maar de focus ligt nu meer op het voorkomen van een faillissement en het behoud van het bedrijf.

Collectief schade verhalen wordt eenvoudiger
Massaclaims zijn gebruikelijk in de Amerikaanse samenleving, maar hier in Nederland was het niet gebruikelijk. Grote schandalen, zoals de woekerpolisaffaire, hebben de massaclaim ook in Nederland geïntroduceerd. Op zich is dat te verwachten. Hoe kun je als kleine gedupeerde je verzetten tegen een grote en machtige organisatie?

Door samenbundeling van krachten, oftewel collectief schade verhalen, ook bekend als een massaclaim. De mogelijkheden hiervoor worden gemakkelijker. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren. En natuurlijk ook voor de (inmiddels) ruim 850.000 ZZP’ers, die particulier en bedrijf zijn.

Ondersteuning bij innovatie wordt eenvoudiger
Er zijn nu meerdere regelingen voor ondersteuning bij innovatie, met name de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en de RDA (Research & Development Aftrek). Hierdoor moet je als bedrijf voor dezelfde innovatie meerdere aanvragen doen voor verschillende regelingen met verschillende eisen. Deze regelingen worden samengevoegd tot één regeling, waardoor de aanvraag eenvoudiger wordt en de administratieve eisen afnemen.

Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden
Veel bedrijven hebben nog een bedrijfspand met asbest daken. Dat kan ook gelden particulieren. Denk maar aan het kantoor in de verbouwde garage. De garage heeft wellicht een asbestdak. Vanaf 2024 is dat verboden. Dus alle asbest daken, die er zijn, moeten worden vervangen door milieuvriendelijke daken. Enerzijds levert dit een verplichting op om die daken te vervangen. Anderzijds levert dit kansen op voor bedrijven in de asbestverwijdering en voor bouwbedrijven (voor de nieuwe daken).

Verbod op de gratis plastic tas
Bij veel winkels hoor je de vraag: “Wilt u hier een plastic tas bij?” Vanaf volgend jaar mag dat niet meer. Vanuit milieu oogpunt zijn er vele regelingen, die ondernemers raken en dit is er één van. Let wel, de gratis plastic tas mag niet meer. Klanten mogen de plastic tas wel kopen. En het geldt alleen voor de plastic tas. Dus een gratis papieren tas of een tas van “duurzaam” materiaal mag wel.

Camerabeelden van strafbare feiten publiceren wordt mogelijk
Het is niet te hopen, maar stel dat er wordt ingebroken of er vindt een ander strafbaar feit plaats en het is opgenomen met de beveiligingscamera. Tot nu kun je die beelden alleen aan de politie overhandigen en die gebruikt het dan voor de opsporing en vervolging. Het eventueel publiceren van die beelden ter ondersteuning van de opsporing kan alleen via de politie. Onder strikte voorwaarden wordt het vanaf volgend jaar mogelijk om deze beelden zelf te publiceren. Houdt u wel aan de voorwaarden, anders kan er een inbreuk zijn op de privacy.

Meer wijzigingen
Zijn er nog meer wijzigingen? Jazeker. Het voert te ver om ze allemaal te noemen. Velen zijn voor de gemiddelde ondernemer niet van toepassing, zoals de meldplicht voor verlies, diefstal of misbruik van persoonsgegevens. Deze maatregel richt zich met name op organisaties die veel persoonsgegevens beheren, zoals banken en het UWV. Het wordt mogelijk om met een vergunning online kansspelen aan te bieden. Ook niet iets waar de gemiddelde (startende) ondernemer zich mee bezig houdt. De bijtelling voor leaseauto’s gaat veranderen. Voor veel ondernemers wellicht van belang, maar elke autoreclame geeft hier al informatie over. En zo zijn er nog veel meer wijzigingen.

Alert
Nog niet alle details zijn helemaal uitgewerkt. Een aantal maatregelen moeten zelfs eerst nog worden goedgekeurd door het parlement. Het is wel duidelijk dat er weer veel verandert en dat je als ondernemer continu moet bijblijven en alert moet zijn en blijven op de gevolgen van al die veranderingen op het eigen bedrijf. Het Ondernemersteam Gelderland houdt het, zoals ook uit deze column blijkt, ook voor u in de gaten en zal u verder informeren over volgende ontwikkelingen.

Ondanks, of misschien wel dankzij, alle wijzigingen; ondernemen blijft leuk, dus blijf ondernemen.

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen