Succesvolle 4e editie van ‘De Bestuurstafel’

Foto: Sportbedrijf Rheden

Met ruim 60 mensen van 35 verschillende vrijwilligersorganisaties was de 4e editie van ‘De Bestuurstafel’ de best bezochte editie tot nu toe.

Tijdens deze thema- en netwerkavond konden vrijwilligersorganisaties meer te weten komen over 5 thema’s: De Gelrepas & Het Jeugdsportfonds, De Gezonde Kantine, Social Media, De Open Club en Organisatiebeleid op 1 A4.

De Bestuurstafel 4 vond plaats op 13 april bij Het Rhedens De Tender. “De Tender is een praktijkschool die midden in de samenleving staat. Onze leerlingen werken bij allerlei organisaties in de gemeente. Daarnaast stimuleren we een gezonde leefstijl onder onze leerlingen, onder meer met onze Gezonde Schoolkantine.” Zo vertelt directeur Maarten van Minderhout. De locatie paste daarmee perfect bij de avond met thema’s als De Gezonde Kantine en De Open Club.

De Gelrepas & Het Jeugdsportfonds
De Gelrepas en het Jeugdsportfonds zorgen ervoor dat gezinnen die een bijstandsuitkering ontvangen aan sport en cultuur kunnen doen. In deze workshop werd onder andere het verschil tussen de twee uitgelegd: het Jeugdsportfonds is aanvullend op de Gelrepas. Ilja Hascher-Van Dijk van Sportbedrijf Rheden verzorgde de workshop en vertelt:

“In de afgelopen 3 jaar is het aantal houders en het gebruik van de Gelrepas flink gestegen. De komende tijd willen we ervoor te zorgen dat ook alle verenigingen informatie over de pas verstrekken, bijvoorbeeld via hun website.” Meer informatie over de Gelrepas & Het Jeugdsportfonds? Zie www.gelrepas.nl of mail naar [email protected].

PR campagne via Social Media
Niek Arts van Uniek Verhalen praatte de bestuurders en leden bij over social media gebruik, met praktische tips voor organisaties zoals sportverenigingen, wijkclubs en goede doelen instellingen.

Een aantal krachtige tips die hij gaf: volg je volgers, herhalen is kracht, bedenk wie je doelgroep is, plan berichten en acties vooruit, maak meerdere mensen beheerder van je pagina, gebruik foto’s en filmpje en houdt het vooral kort en duidelijk.

De Gezonde Kantine
Het creëren van een gezonde kantine gaat over balans tussen gezond en minder gezond aanbod. Gezonde alternatieven bieden en gezonde keuzes aantrekkelijk presenteren zijn al mooie stappen. Weslie Gerrits van De Gezonde Sportkantine verzorgde de workshop en lichte toe: “Het is best gek dat we in de sportkantine veelal suiker- en vetrijke producten vinden, terwijl we op het veld gezond aan het sporten zijn.

We willen bewustzijn over wat we aanbieden in kantines creëren.” Meer weten over De Gezonde Kantine? Neem dan contact op met de Regisseur Jongeren Op Gezond Gewicht voor de gemeente Rheden via [email protected].

De Open Club
Bij de Open Club filosofie draait het om andere activiteiten binnen de verenigingen/club/organisatie toelaten dan enkel de hoofdactiviteit waarvoor de organisatie bestaat. De workshop werd verzorgd door Wim Peters en Joke Roeterdink van de Gelderse Sport Federatie, die uitlegden voor welke uitdagingen we staan:

“Veel accommodaties staan de helft van de tijd leeg, erg zonde als je bedenkt dat het geweldige plekken zijn waar bijvoorbeeld vluchtelingen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of kinderopvang overdag terecht kunnen.” Met de open club gedachte wordt de vereniging een ontmoetingsplek voor eigen leden, andere regelmatige bezoekers en buurtbewoners.

Organisatiebeleid op 1 A4
‘Hoe mobiliseer je krachten?’, ‘Hoe doe je dat met elkaar?’ en ‘Hoe krijg je mensen actief binnen de vereniging?’. Het waren de vragen die Marc Pijpers bezig hielden toen hij voorzitter werd van VV Dierensche Boys. Het bestuur van de club besloot het beleid van de vereniging op 1 A4 te schrijven, waarop doelstellingen en kernwaarden van de club vertaalt waren naar concrete acties en normen & waarden.

Op deze manier is het voor elk lid duidelijk waar de vereniging voor staat en wat er moet gebeuren. “Ik zie de vereniging ook wel als een bedrijf, waarin bestuurders vooral moeten besturen. Vrijwilligers weten veel beter wat er in de dagelijkse praktijk moet gebeuren en wat zij daarvoor moeten doen. Ga als bestuur in gesprek met vrijwilligers en beschrijf concreet welke klussen er moeten gebeuren” zo lichte Marc toe.

In het najaar van 2016 zal er een nieuwe editie van De Bestuurstafel met een nieuw thema plaatsvinden. Vrijwilligersorganisaties uit de gemeente Rheden ontvangen t.z.t. een uitnodiging.

De Bestuurstafel is een initiatief van Radar Uitvoering en Sportbedrijf Rheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen