Dodenherdenking Velp, overdenking, muziek en veel bloemen

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – ‘Mensenrechten zijn de ruggengraat van onze beschaving’, vindt Prof. dr. Geert Corstens, die op 4 Mei een korte inleiding houdt in de voormalige Parkstraatkerk in Velp, voorafgaand aan de Dodenherdenking. De bijeenkomst begint om 19.15 uur. Iedereen is van harte welkom.

Sinds zijn afscheid als president van de Hoge Raad, eind 2014, hield prof. Corstens lezingen in het hele land. Een onderwerp dat hem vooral bezig houdt en dat op 4 Mei vast ter sprake zal komen is: ‘Vergeving en verzoening’.

Voor en na deze overdenking zingt het Velper Bach Ensemble delen uit Bachs Mattheüs Passion en dragen Duncan van de Merbe (groep 8) en Esmée Teunissen (groep 7), leerlingen van basisschool De Kameleon in Velp, zelfgeschreven gedichten voor.

Stille Tocht
Aansluitend wordt omstreeks 19.45 uur de Stille Tocht geformeerd, vóór de Parkstraatkerk. Iedereen kan zich daar bij aansluiten. Met ‘omfloerste trom’ lopen leden van Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt voor de stoet uit naar het Herdenkingsmonument in het Villapark aan de Vijverlaan.

Bij het monument wordt de Bevrijdingsklok geluid, terwijl de vrijheidsvlam brandt. Scouts van De Velpsche Woudloopers en van De Markesteengroep staan met fakkels aan weerszijden van het monument. Na de twee minuten stilte, vanaf 20.00 uur, en het zingen van het Wilhelmus worden kransen en bloemen gelegd door afgevaardigden van diverse organisaties, zoals het 4 Mei Comité Velp, Stichting Velp voor Oranje, Stichting De Geërfden van Velp, Raad van Kerken Velp, BIZ centrum Velp, Amnesty International en Studentenvereniging Arboricultura (Hogeschool Larenstein).

Leerlingen van de Roncallischool, die het monument ‘adopteerden’ leggen vervolgens een bloemstuk en leerlingen van basisschool De Kameleon leggen bloemen namens alle Velpse basisscholen. Daarna krijgen alle aanwezige kinderen gelegenheid om hun bloemen te leggen. Zelf geplukte bloemen of de losse bloemen die het Comité daarvoor heeft klaar gezet.

Tijdens het defilé langs het monument, waaraan alle bezoekers kunnen deelnemen, speelt Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt. En daarmee eindigt de eenvoudige, maar ieder jaar weer indrukwekkende bijeenkomst.

Dodenherdenking1

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen