Rheden Nieuws eet een pittig omeletje

Foto: rheden.nieuws.nl

Column- Dit is een recept waarmee zoveel kunt. Bijna alle ingrediënten heeft u in huis. Er zit geen vlees in, mocht u dat willen dan voegt u kipfilet toe. Het kan als lunchgerecht en zeker met een salade erbij ook als hoofdgerecht dienen met stokbrood of rijst of pasta of salade en …

Bovendien kun je het makkelijk uitbreiden als er meer mensen aanschuiven dan verwacht als je een goede voorraad in je kast, kelder of vriezer hebt.

omeletVoor deze pittige omelet moet u rekenen op 1 tot 2 eieren per persoon. In plaats van tomaten kunt u eventueel ook een blikje nemen, scheelt vooral tijd. Knoflookpoeder: liever niet. Wenst u een pittiger omelet dan smokkelt u er een extra pepertje in.

Geen verse rode peper in huis? Sambal werkt natuurlijk ook goed. Komijn moet je van houden, net als van zweetvoeten. De garnering basilicum kan prima, koriander geeft een heel andere smaak, peterselie kan ook. Als het maar groen is. omelet

De eierreepjes kunt u deels door het mengsel roeren en deels bovenop leggen. De eiersmaak komt dan beter tot zijn recht (vergeet zout en peper niet te malen boven het omeletje) en ieder kan naar eigen smaak saus en ei mengen.

Stukje stokbrood erbij of toast is voor een lunch prima. Maakt u er een maaltijd van, dan is pasta (tagliatelle) het makkelijkst, rijst kan ook. Bij pasta of rijst is iets meer saus wel prettig.

Salade moet groen zijn met tomaat en verse kruiden die u ook in het gerecht verwerkt heeft. Sausje is één deel azijn of citroensap, drie delen (olijf)olie, peper en zout en zonodig wat suiker of yoghurt of zure room om het op smaak te maken.

Raar woord eigenlijk dat ‘omelet’. Zit daar wel een ei in? In het Frans heet het een ‘omelette’. Dat is al een verkleinwoord dus omeletje wordt wel heel klein.

omeletMaar hoe kom je dan op Latijnse lamella, dat schijfje betekent? Daar zitten een paar stapjes tussen. Omelette was in de Middeleeuwen amelette, een verhaspeling van alemette.

De reden voor de ‘o’: ei is in het Latijn ovum, dus een o logischer dan een ‘a’. Omdraaiing van twee letters in een woord zie je vaker (in dit geval ruilen de ‘m’ en ‘l’ van plaats. Alemette is weer een foute vorm van la lemelle.

Dat zit al heel dicht in de buurt van het Latijnse lamel(le) voor schijfje en ook in dit recept is het de kunst om het eitje tot een dun schijfje te verwerken tijdens het bakproces.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen