Feestelijke activiteit ter ere van 175-jarig bestaan van De Grote Kerk te Velp

VELP – De Grote Kerk aan de Kerkstraat in Velp bestaat 175 jaar en dat viert de Protestantse Gemeente Velp door het jaar heen met een aantal feestelijke activiteiten. Afgelopen zondag 22 mei 2016 was er een feestelijke bijeenkomst.

Nadat iedereen welkom was geheten werd er stil gestaan bij de geschiedenis van de Grote Kerk door Dominee Dick Juijn, hij houdt zich graag bezig met de historie van Velp hij is dan ook een geboren Velpenees.

De Grote Kerk werd in 1841 in gebruik genomen en is een Waterstaatskerk. Dat is de benaming voor kerken die in de periode tussen 1824 en 1875 met overheidssteun werden gebouwd. De kerk en het orgel zijn rijksmonumenten.

De organisten Piet Cnossen en Gert Jan Jongerden zorgden voor de vrolijke noot tussen de verhalen door. Piet Cnossen is organist van de Dorpskerk in Rheden, Gert -Jan Jongerden is een van de organisten van de Grote Kerk hij speelde deze middag ‘Land of Hope and Glory op het fantastische orgel van deze kerk, wat een groot applaus opleverde van de vele aanwezigen.

Deze middag werd ook het boek “In en om de Kerkstraat” gepresenteerd van schrijver Arend Bulder, dat onlangs verscheen. Na een korte beschrijving met dia vertoning van het boek was er gelegenheid tijdens een koffie pauze en na afloop, het boek aan te schaffen.

De historie van de Kerkstraat gaat nog veel verder terug, het blijkt de oudste straat van Velp te zijn. Arend Bulder, bewoner van deze straat, beschrijft op boeiende en soms hilarische wijze de geschiedenis van de Kerkstraat en zijn bewoners door de eeuwen heen.

Zie ook: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/72486/uniek-boek-over-de-historie-van-de-kerkstraat-in-velp/

Gastheer Jaap Boehmer deelde na afloop als dank voor hun werk aan Dick Juijn, Arend Bulder, Gert-Jan Jongerden en Piet Cnossen een doosje bonbons uit. Ook de vier vrijwillige dames van de catering deze middag ontvingen een doosje bonbons met uitzondering van één van hun, zij ontving na het voorlezen van de oorkonde een mooie speld en een prachtige bos bloemen voor haar meer dan 15 jaar vrijwilligerswerk voor de Grote Kerk.

Na afloop van het programma was er gelegenheid iets te drinken, het boekje ‘In en om de Kerkstraat’ te kopen en de kerk te bewonderen.

De toegang was vrij, wel was er een collecte voor vrijwillige bijdrage bij de uitgang. De aanvang was om 15.00 uur en sloot rond 17.00 uur, Grote Kerk, Kerkstraat 32 Velp. Kijk voor meer informatie op: http://www.pknvelp.nl

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Kerkstraat 22-5-16   028

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen