Rheden eet minder vet

Foto: https://www.flickr.com/photos/ingnl/8190878370/

COLUMN – Het grote eetnieuws komt deze week uit België: het nieuwe Koninklijk Besluit betreffende mayonaise. In de kranten wordt het ten onrecht de mayonaisewet genoemd.

Naast de aanhef “FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. (…) Hebben Wij besloten en besluiten Wij :” volgt de definitie van mayonaise: een gekruide saus verkregen door het emulgeren van één of meerdere voor consumptie bestemde plantaardige oliën in een vloeistoffase bestaande uit azijn, waarbij de olie-in-water-emulsie wordt geproduceerd door gebruik te maken van de dooier van eieren.

En dan de veel aangehaalde eis dat het minimaal 70% vet moet bevatten en 5% eigeel. Het eigeel moet wel van kippeneieren zijn. De term traditionele mayonaise is voorbehouden aan de oude samenstelling met minimaal 80% vet en 7,5% eigeel van het Besluit uit 1955.

Een andere wijziging zit in de speling: in 1955 was het nog “mayonnaise”.

Weet u wat nog gezonder is? Deze Kipsalade met mango en geitenkaas. Kip is mager vlees, mango vitaminevol, spinazie bevat nog steeds veel ijzer (niet zoveel als toen het nog in blikjes zat maar toch), sla is gezond alleen de geitenkaas iets minder maar dat is zeker hele vette kaas. Mits in ruime mate opgediend, is het een maaltijdsalade.

Sinds zondagochtend staat er een Mexicaanse runderstoof te pruttelen het vuur. Lekker pittig en smakelijk met een frisse salade erbij en dorito’s voor e koolhydraten.

Voor de voetballiefhebbers doen we nog een poging om met oranjegevoel naar het Europees Kampioenschap te laten kijken: Oranje-bal met Oranjesaus.

Rheden eet smakelijk!

Foto: ING Nederland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen