Goed bedoeld buurtinitiatief vooralsnog onzeker

VELP – Enkele (oud) studenten landschapskunde van Hogeschool Van Hall Larenstein, wonende in Velp-Zuid hebben bij de gemeente het verzoek ingediend om een buurtmoestuin te mogen beginnen.

In de eerste instantie was er gekozen voor een locatie waarvoor ze geen toestemming kregen. Uiteindelijk is er een ruimte gevonden tussen de flats van het Rietgansplein en Kemphaanplein, waarin zij wonen en heeft eigenaar Vivare na veel overleg met de gemeente een deel van een grasveldje beschikbaar gesteld.

2016-07-01 Buurtmoestuin Rietgansplein - Kemphaanplein 003Drie jaar gelden is er op dat stukje grond een bloembed gezaaid maar in de loop der jaren is dat een slordig perkje met veel onkruid en weinig bloemen geworden.

Voor de locatie hebben de studenten, met veel kennis van groen, tuinen en bloemen het initiatief genomen om een buurtmoestuin te beginnen. Zij hebben als doel een gezamenlijke moestuin voor alle buurtbewoners in te richten.

Een tuin waaruit gegeten kan worden, waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen geleerd kan worden waar groente en fruit vandaan komt.

Enkele weken geleden zijn de initiatiefnemers begonnen met de aanleg van het eerste stukje moestuin en hebben er al wat groente en fruit in geplant. Om ervoor te zorgen dat honden en katten zo min mogelijk de tuin betreden is er een begin gemaakt van een natuurlijk hekwerk.

Op dinsdag 28 juni werd er een bijeenkomst georganiseerd om samen met alle buurtbewoners te overleggen wat de doelen en plannen zijn en medewerking te vragen vanuit de buurt.

2016-07-01 Buurtmoestuin Rietgansplein - Kemphaanplein 011

Deze bijeenkomst pakte anders uit dan verwacht/gehoopt.

Langzaam verzamelde er zich een groep omwonenden, sommigen konden het initiatief waarderen, maar er bleek ook een grote groep te zijn die absoluut tegen is.

Zij voelden zich door de slechte (geen) communicatie vooraf aan dit project niet gehoord en vinden het hele gebeurden maar een gedoe en ziet er slordig uit.

2016-07-01 Buurtmoestuin Rietgansplein - Kemphaanplein 012“Wij willen geen moes- of bloementuin, het moet helemaal weg en weer gras worden”, de buurt gaat hier steeds verder achteruit”.

“Groente is te koop in de supermarkt en met kruiden staat mijn keukenkastje vol, bovendien heb ik helemaal geen tijd om te tuinieren” gaf een bewoonster aan.

Een bewoner kwam met een leeg A4-tje aan om direct een handtekeningenactie op te gaan zetten tegen de tuin. Aanwezige buurtcoach Walter van Vliet heeft aangegeven alsnog een enquête te gaan uitvoeren waarbij direct aanwonenden kunnen aangeven of de tuin door mag gaan als buurtmoestuin of alsnog gaat verdwijnen. Deze stemronde zal deze week plaatsvinden.

Wordt vervolgd…..

De initiatiefnemers hebben een Facebookpagina aangemaakt, volg https://www.facebook.com/GroeneHand

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

2016-07-01 Buurtmoestuin Rietgansplein - Kemphaanplein 015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen