Rheden eet smakelijk; varkensbuik

Foto: ultrakml via Foter.com CC BY

Column – U zult reageren met “he bah, vorige week slakken en deze week varkensbuik. Kan dat niet smakelijker?”. Aanleiding zijn de foto’s van onze Minister-President die op handelsmissie is geweest afgelopen week in Zuid-Korea.

Op de meeste foto’s die gepubliceerd werden, wordt Rutte gefotografeerd door Noord-Koreaanse soldaten. Een vreemd verschijnsel, beetje vergelijkbaar met de foto’s van de Noord-Koreaanse leiders die kijken naar dingen waarbij er altijd iemand naast staat met een opschrijfboekje.

Het zijn prachtige websites; Kim Jong-Un toont zich ook in dat opzicht een waardige opvolger van zijn vader Kim Jong-Il.

Terug naar het bezoek van Rutte. Wat verkopen wij aan Zuid-Korea? Varkensbuiken. Deze worden verwerkt in samgyeopsal en Galbi aldus de NRC. Galbi is overigens gemarineerde runderrib en geen varkensbuik. Het kan ook met varkenskarbonade. Bij beide gerechten wordt Ssamjang (Koreaanse BBQ-saus) gebruikt die kant-en-klaar te koop is en ook eenvoudig zelf te maken.

Het is een goed Koreaans gebruik om diverse bijgerechten te serveren bij de hoofdmaaltijd. Dit wordt banchan genoemd, op deze pagina en ook hier staan verschillende recepten.

Van de varkensbuik eten wij het spek en de speklapjes. Varkensbuik wordt in restaurants als lekkernij aangeboden meestal met de aanduiding “langzaam gegaard”.

Wie deze maaltijden gegeten heeft zal bij varkensbuik en bij Korea voortaan een veel prettigere associatie krijgen, afgezien van die malle en gevaarlijke Noord-Koreaanse dictatoren en hun hofhouding.

Rheden eet smakelijk!

Korea

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen