Oprichtingsbijeenkomst “Stichting Urgente Noden Rheden”

GEMEENTE RHEDEN – Onder de titel: “SUN Rheden helpt noodhulp” vindt op 23 februari aanstaande in het gemeentehuis in Rheden (van 15.00 uur tot 17.00 uur) de oprichtingsbijeenkomst plaats van de “Stichting Urgente Noden Rheden”.

De Stichting is een samenwerkingsverband van de gemeente Rheden, de hulpverleningsorganisaties (van Maatschappelijke Dienstverlening tot thuiszorg, maatschappelijke opvang en jeugdzorg) en maatschappelijke organisaties/kerken en fondsen. Het initiatief tot oprichting wordt genomen door ruim vijftien betrokkenen bij het sociale beleid in Rheden uit de kring van de overheid, hulpverleningsorganisaties, kerken en fondsen. Er is sprake van een breed draagvlak.

SUN Rheden is het 25ste noodhulpbureau in Nederland waarop hulpverleners vanuit ongeveer 100 gemeenten een beroep kunnen doen voor individuele noodhulp aan cliënten.

Wethouder en mede initiator Tjebbe Vugts zal tijdens het oprichtingssymposium het woord voeren, evenals Jan Cees van Hasselt van de Ridderlijke Duitsche Orde, Andries de Jong van SUN Nederland en verantwoordelijk voor de voorbereiding en uiteraard de nieuwe voorzitter, de heer Eduard Mesritz.

Centraal adres voor noodhulp

SUN Rheden zal functioneren als centraal adres voor hulpverleners. Het beschikbaar gestelde giftenbudget gaat voor 100% naar de noodhulp. De werkkosten worden door de overheid betaald. De Stichting biedt – uitsluitend op verzoek van hulpverleners – dus materiële hulp aan mensen die tussen wal en schip vallen en geen aanspraak kunnen doen op voorzieningen als bijzondere bijstand. Hiervoor krijgt SUN Rheden geld ter beschikking van goede doelen fondsen. De fondsen zijn er blij mee dat iemand met kennis van de lokale situatie de aanvraag beoordeelt en snel kan helpen. Zo nodig kan binnen 24 uur financiële hulp geboden worden. Het gaat dus om mensen van wie de hulpverlener constateert dat hier sprake is van een noodsituatie en dringend materiële steun nodig is.

Een noodhulpbureau helpt en vraagt niet eerst wiens schuld het is. Als je in het water gevallen bent, is het belangrijk dat je er snel uit wordt gehaald. De schuldvraag is dan even niet belangrijk; met een beetje pech kan het iedereen overkomen. SUN Rheden helpt als er ook gewerkt wordt aan een verbeterplan, zodat mensen niet opnieuw kopje onder gaan.

Tussen de wal en het schip

Uit landelijke cijfers blijkt, dat naar voorzichtige schatting 1 tot 2 procent van de huishoudens jaarlijks in een financiële noodsituatie terechtkomt, terwijl niet (tijdig of voldoende) een beroep kan worden gedaan op (wettelijke) voorzieningen. Rheden maakt daar geen uitzondering op. Vaak gaat het om calamiteiten bij lage inkomensgroepen, zoals ziekte, handicaps, echtscheiding, werkloosheid, tegenvallers bij alleenstaande ouders, etc. Er blijken altijd mensen tussen wal en schip te geraken.

Niet-bureaucratische hulp

De initiatiefnemers zijn van mening dat hulp dan niet van toeval afhankelijk mag zijn. Daarvoor is brede samenwerking nodig van de gemeente, hulpverlening, fondsen en kerken. SUN Rheden is van mening dat constateren van hulp zo min mogelijk van toeval afhankelijk moet zijn. Het gaat in alle gevallen om niet-bureaucratische hulp.

Achtergrond

Voor en na de Tweede Wereldoorlog waren in honderden gemeenten “Fondsen voor Bijzondere Noden” als samenwerking van alle partijen. Vanaf 1936 kende ook in Rheden zo’n samenwerking voor noodhulp. De meeste werden opgeheven in de jaren zestig van de vorige eeuw opgeheven. Er blijken echter, hoeveel regelingen er ook zijn, dat er altijd mensen in problemen te belanden of niet bereikt te worden, terwijl juist zij wel hulp nodig hebben.

Ervaring

Enkele gemeenten hebben zo’n samenwerking voor noodhulp behouden. Hun ervaringen worden nu benut en Stichting Urgente Noden Nederland (http://www.sunnederland.nl) als opvolger van het Nationaal Fonds voor Bijzondere Noden uit 1936 kan daarbij helpen. Met de Stichting SUN Doesburg die in september 2016 werd opgericht zal waar nodig, mogelijk worden samen gewerkt.

Beide noodhulpbureaus zijn ook lid zijn van het Landelijk Beraad waarin alle SUN-organisaties kennis en ervaring uitwisselen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen