Ons Raadhuis bestaat 1 jaar

Foto: Ons Raadhuis

VELP – 10 maart viert Ons Raadhuis haar eenjarig jubileum en het succes van het activiteitencentrum voor 55+ inwoners van gemeente Rheden, Rozendaal en omgeving met het programma “Een goede oude dag”.

Vanaf 15 uur start het programma in de Visitatiekerk waar een ieder welkom is.

Er worden lezingen gehouden door Anja Machielsen en Anne van der Meiden. Anja Machielsen is hoogleraar “Empowerment Kwetsbare Ouderen” , filosoof en wetenschapper. Het onderwerp van haar lezing is: ‘Goed Ouder worden’. Zij gaat in op het belang van sociale contacten en van het wegvallen van belangrijke personen, en op de betekenis van ‘zelfredzaamheid’.

Na een intermezzo van koor Quinta-Essentia volgt een voordracht door Anne van der Meiden, theoloog, hoogleraar en communicatie-wetenschapper. Zijn lezing heeft als thema ‘de kwetsbare oudere mens’. Uw bestaande idee over kwetsbaarheid zal nét in een ander daglicht gezet worden!

U kunt zich aanmelden door te mailen naar [email protected]. Ook kunt u bellen met 026-8449140 of even langskomen in Ons Raadhuis. U wordt dan op de gastenlijst geplaatst waardoor u verzekerd bent van deelname. Meld u op tijd aan; vol is vol!

De middag wordt afgesloten om 16.45 uur door wethouder Tjebbe Vugts waarna om 17.00 tijd is om een drankje te drinken.

In het voorjaar van 2016 startte Ester Bertholet, voormalig huisarts en nu specialist ouderengeneeskunde met een ontmoetingscentrum voor mensen van 55+ in de pastorie van de OLV Visitatiekerk aan de Nieuwstraat 1. Als specialist ouderengeneeskunde adviseert zij ouderen om ‘in beweging te blijven’ en ‘onder de mensen te blijven.

Dit is echter niet altijd zo gemakkelijk te organiseren wanneer je ouder wordt en bijvoorbeeld last begint te krijgen van wat slechter horen en moeilijker lopen. Daarom is er nu een plek in Velp waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en waar het mogelijk is om gedurende de hele dag verschillende activiteiten te ondernemen.

De praktijk bewijst dat er aan een voorziening als Ons Raadhuis behoefte is. Inmiddels zijn er 125 bezoekers die een of meer keer per week deelnemen aan de 25 verschillende activiteiten die op vier dagen worden aangeboden. Er zijn 30 vrijwilligers die de personeelsleden ondersteunen.

In Ons Raadhuis werken drie coördinatoren die de bezoekers welkom heten en zo nodig een handje helpen; die de vrijwilligers aansturen en de activiteiten organiseren.

Ons Raadhuis kent geen drempel; iedereen mag vrij komen binnenlopen op elk gewenst moment en deelnemen aan de activiteiten die geboden worden. Maar het is ook mogelijk om alleen een kopje koffie te drinken, een tijdschrift te lezen of wat te praten.

De inrichting en de activiteiten in Ons Raadhuis zijn in samenwerking met de deelnemers bedacht en gerealiseerd. Dit is mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Rheden en diverse regionale en landelijke fondsen.

In de loop van het afgelopen jaar is Ons Raadhuis hiermee mooi opgeknapt met een nieuwe vloer, gordijnen en een lange houten tafels. De activiteiten die georganiseerd worden variëren van Tai Chi, yoga, klassieke dans, ‘meer bewegen’ tot lezingen, een voorleesgroep, gespreksgroepen en muziek bij een borreluurtje op vrijdagmiddag.

Maar ook schilderen en boetseren zijn wekelijkse activiteiten. De docenten zijn professionals en hebben ruime ervaring. Iedere activiteit kost € 2,50 (voor houders van de Gelrepas € 1,25), wat geregeld wordt met strippenkaarten.

Ons Raadhuis is gevestigd in de dorpskern van Velp in de gezellige Emmastraat tussen alle winkels en restaurants (ingang Nieuwstraat 1). Een vrijwilliger kan indien nodig de bezoekers komen halen en brengen. Ons Raadhuis is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30-16.30 uur.

Ons Raadhuis

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen