Oud monument brengt een nieuw monument tot leven

Foto:

VELP – Speurwerk in oud archiefmateriaal en werkzaamheden op de Begraafplaats leveren soms bijzondere puzzelstukjes op. Toen enkele jaren geleden bij graafwerk stukken van een oud monument bij een afgebrokkelde sokkel tevoorschijn kwamen, werd na intensief speurwerk  in archieven duidelijk dat het hier ging om een monument van een destijds beroemde toonkunstenares, Anna Collin-Tobisch. 

Zij werd op 6 december 1837 geboren te Wenen en overleed op 29 april 1902.Haar hele leven stond in het teken van de klassieke zangkunst. Ze was op twintigjarige leeftijd al in dienst als eerste Altzangeres bij het Keizerlijk-Hof-Opera-Theater in Wenen. In 1859 verhuisde ze naar Amsterdam en zong ze bij het Hoogduitse Operagezelschap. Ze groeide in ons land uit tot een beroemd soliste. 
Enkele jaren na de dood van haar man Robert Collin, in 1880, kwam ze naar Velp. 
Ze gaf muziekles in Arnhem totdat ze op 29 april 1902 overleed en op de RK Begraafplaats aan de Bergweg werd begraven. Bevriende kunstenaars richtten een jaar na haar dood een monument voor haar op, vervaardigd door Villeroy en Boch in Merzig aan de Saar (Duitsland). Het monument, verloren gegaan in de oorlogsjaren 1940-1945, was uitgevoerd in gele steen, bestaande uit een afgeknotte zuil, waartegen een treurende vrouw geleund staat met een lier, waarvan een snaar gebroken is. Op de zuil stond onder haar naam in gouden letters gebeiteld:
bergweg
Het kwam steenhouwer Rob van Dis van Delta Natuursteen te Velp ter ore dat het  bestuur van de stichting een afbeelding van de gedenksteen op het spoor was gekomen. 
Hij heeft spontaan aangeboden hiervan een weergave in natuursteen te etsen en deze op de oude sokkel te plaatsen. De Begraafplaats heeft dit aanbod met open armen aangenomen en is trots op het resultaat. 
Op vrijdag 6 december om 15:00, tevens de geboortedag van Anna Collin-Tobisch, zal het nieuwe monument door Rob van Dis officieel worden overgedragen aan het bestuur van de RK Begraafplaats aan de Bergweg te Velp.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen