Laatste lezing ‘de Passage’ in de Dingenfabriek

Foto:

VELP – De Dingenfabriek presenteert lezing ‘de Passage’ door beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop. Presentatie met veel historisch en actueel beeldmateriaal over de doorgaande weg door de gemeente Rheden, vanaf Bronbeek, langs Veluwezoom en IJssel, tot aan de Gelderse Toren bij Spankeren.

Aan de hand van geologische factoren, historische gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen worden de grote lijnen geschetst van het belang door de eeuwen heen van dit stukje weg met een lengte van nog geen 16 kilometer. 
Waarom lag uitgerekend hier tot driemaal toe een oorlogsfront? Hoezo Gelders Arcadië? Wat bracht beroemdheden als stadhouders, koningen, koninginnen en zelfs een keizer er toe om hier te vertoeven? Welke onderwerpen zochten de kunstenaars Carmiggelt, Wim Kan, Anton Mauve, Theo Goedvriend, Theophil de Bock en schrijvers zoals Nescio, Couperus, van het Reve en Jan Siebelink in deze omgeving?
Een scala van onderwerpen zoals kastelen, oorlogen, landgoederen, villa’s, kunstenaars, vervoer en toerisme zullen in de vorm van foto’s, literaire fragmenten en filmpjes de revue passeren.
Ook kijken we in ons virtuele bustochtje over de route naar de actuele stand van zaken en houden die, daar waar het relevant is, tegen het licht van historische gegevens en visies voor de toekomst. 
Deze lezing werd al eerder op diverse plekken in de gemeente Rheden gehouden. De opkomst en het enthousiasme was zo groot dat  we besloten hebben deze voordracht nog eenmaal te doen. Laatste kans dus om het grote verband tussen zoveel aspecten van uw eigen omgeving te ontdekken.
Zondagmiddag 19 oktober om 15.00 uur in De Dingenfabriek, Bergweg 24a in Velp. 
Entree vijf euro. Reserveren: 026 3647815 of [email protected]
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.