Column De Buurtfilosoof; Snel weg

Foto: De Buurtfilosoof

COLUMN – Deze week mochten we getuige zijn van een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek. De kleurloze en dus neutrale nieuwswebsite, die doorgaans het nieuws uit Rheden en omstreken ambachtelijk onder de mensen pleegt te brengen, stelde mijn zeer gewaardeerde collega Lous in de gelegenheid om middels een vlot geschreven column helderheid te brengen in een opzienbarende ontdekking.

Wat is er aan de hand? Letterlijk zegt Lous: “Belachelijk, want wij belastingbetalers hebben er een fors bedrag voor moeten betalen.” Na intensief speurwerk is zij tot de conclusie gekomen dat er bijna tien jaar geleden veel geld over de balk is gesmeten voor iets waarvan kennelijk niemand weet dat het bestaat. “Wat niet weet, wat niet deert”, ben ik dan geneigd te zeggen.

Al snel worden ons de harde feiten voorgeschoteld. Ken je iemand die, net als jij, niet op de hoogte is van het bestaan van de zogenaamde “Regenboogroute”, dan mag je er van uit gaan dat veel mensen, althans in je omgeving, eveneens in het duister tasten. Geïnspireerd door het SBS6-programma “Van onze centen”, kom je zo al snel op het spoor van een ernstig schandaal.

Zie hier een mooi voorbeeld van waartoe gedegen journalistiek in staat kan zijn. We weten dat ons belastinggeld doorgaans verdwijnt in een bodemloze put. Met andere woorden: we weten niet waar het geld blijft en dan is het toch prettig als iemand de moeite neemt alles haarfijn uit te zoeken. Zo wordt een deel van de sluier opgelicht en krijgen we zicht op hoe de grote verdwijntruc werkt.

Dit moet dan ook de reden zijn waarom rheden.nieuws.nl wil weten “… of wij in en rondom de gemeente Rheden ook voor iets achterlijks hebben betaald.” Na lezing van de column heb je het gevoel dat het gaat om een scoop van de eerste orde en een groot financieel schandaal, maar uw buurtfilosoof kan hier slechts aan toe te voegen dat het toch om een losse flodder gaat.

De beoogde boosdoener is Rijkswaterstaat, die voor veel geld te snel verkleurde stickers heeft aangebracht op maar liefst 1650 lantaarnpalen langs de A12. Met name het gegeven dat niemand hiervan op de hoogte is, leidt er vervolgens toe dat het wantrouwen jegens de van geld verspilling beschuldigde overheid nog eens flink wordt aangewakkerd. Mijns inziens geheel onterecht.

Vijfenzeventig euro voor één sticker lijkt veel geld, maar een rekensom, op basis van de demografische gegevens uit 2008, leert ons dat een inwoners van Rheden minder dan een duizendste euro heeft moeten neertellen voor het optuigen van de tachtig jaar oude A12. Dit klinkt toch anders dan: “Besef dan dat we met z’n allen zo’n 75 euro per sticker hebben betaald.”

Voor de liefhebbers van opzienbarend oud nieuws wil ik hier graag nog vermelden dat nog vóór de opening van de A12, reeds het eerste verkeersslachtoffer te betreuren was. Hoe dat mogelijk was doet hier minder ter zake. Interessanter is de vraag of we hier dan toch te maken met een interessant voorbeeld van het verschijnsel selectieve verontwaardiging.

Hoeveel geld geeft u doorgaans uit voor de aanschaf van nutteloze zaken, overbodige verpakkingen, éénmalige bevliegingen of meer van dat soort zaken? Rijkswaterstaat denkt ten minste na en onder het motto “een samenhangende weg door een palet van karakteristieke gebieden”, zorgt zij voor “meer uniformiteit van geluidsschermen, onderdoorgangen en viaducten en het versterken van de identiteit van het landschap rond de weg.” Mooi gezegd en dat is nog niet eens alles.

“Voor de weggebruiker brengt Routeontwerp een rustig wegbeeld met mooie uitzichten op verschillende (stads)landschappen. Het beheer van de weg wordt eenvoudiger en goedkoper in het onderhoud. En door samenwerking met de partijen langs een snelweg worden de vele activiteiten op elkaar afgestemd. Zo ontstaat een mooi en goed functionerend landschap met een eigen identiteit.”

Daar kan niemand toch bezwaar tegen hebben? Laten we liever onze aandacht richten op hoe we onze mooie gemeente gaan omvormen met als doel een circulaire economie. Ik kan u verzekeren dat dit onderwerp belangrijker, vooralsnog duurder dan een sticker, interessanter, actueler, noodzakelijker en niet in de laatste plaats een stuk nieuwswaardiger is.

Meer columns: http://rheden.nieuws.nl/column/De buurtfiilosoof

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen