Zorgverzekering stijgt met ten minste 30 euro

Foto: foter.com

COLUMN – Geen fijn vooruitzicht; de zorgverzekering stijgt volgend jaar ten minste met 30 euro per verzekerde. Dit nieuws werd in de afgelopen dagen naar buiten gebracht. Ziektekostenverzekeraars moeten hun reserves gaan gebruiken om een groot gat te dichten en daar zijn wij de dupe van.

Dat wij zo zelf geen reserves meer hebben lijkt toch echt ons eigen probleem. Een onverwachte tegenvaller van zo’n 400 miljoen euro is de reden dat de zorgverzekering in 2018 met ten minste 30 euro per verzekerde zal stijgen.

Zorgverzekeraars

Hoe zit het precies? Zorgverzekeraars kunnen op drie manieren geld verdienen: via premies van hun klanten, via rendement van beleggingen en via het zorgverzekeringsfonds. Na een grondige herberekening is gebleken dat zorgverzekeraars in 2016 minder geld uit dat fonds hebben kunnen halen dan zij hadden gedacht. Het blijkt een gat van zo’n 400 miljoen euro. Toch knap dat een bedrag als dit eerst over het hoofd is gezien.

Reserves

Doordat ziektekostenverzekeraars nu hun reserves moeten gebruiken om dat gat te dichten, zullen zij voor het komende jaar minder geld in kas hebben om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden. Maar waarom heb je eigenlijk reserves, vraag ik mij af. Toch juist voor een onvoorzien gat in je financiën?

Zorgpremie is al zo duur

Nu snap ik dat ze daar met een bedrag van 400 miljoen gauw doorheen zijn, maar toch krenkt het mij dat wij, als verzekerden, opnieuw de dupe zullen zijn en het gaan voelen in onze portemonnee. Los van deze aankomende stijging is de premie namelijk al zo hoog.

Aanvullende verzekering

Zelf ben ik verzekerd bij Menzis. Niet omdat wij zo’n goede band hebben en al helemaal niet vanwege de ‘aantrekkelijke’ premie, maar omdat ik zelf veel zorg nodig heb uit een aanvullende zorgverzekering. Menzis is hierin het meest uitgebreid en tsja.. daar betaal je voor. Per maand wordt er maar liefst 158 euro aan premie van mijn rekening afschreven. Auw.

Eigen risico

En dan is er nog het eigen risico. Dit jaar bedraagt ‘ie 385 euro. Vorige week nog kreeg ik bericht dat er weer een flink bedrag van mijn rekening wordt afgehaald. Zoals eigenlijk ieder jaar, ben ik binnen no time door het eigen risico heen.

Zorgaanbieders vergelijken

Nu zou je kunnen zeggen; ja, maar jij maakt er kennelijk ook veel gebruik van. Dat klopt, noodgedwongen. Ik kan het mij daarom voorstellen dat het nog veel zuurder is voor iemand die verzekerd móet zijn, maar er vrijwel nooit gebruik van maakt. Dan wil ik je de tip geven om de verschillende zorgaanbieders goed met elkaar te vergelijken. Er is echt een hoop winst te behalen.

Voor ieder ander: ‘Een goede gezondheid is goud waard’. Tegenwoordig letterlijk en figuurlijk.

Ramadan

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen