COLUMN – Vrijdag bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen gedaan in opdracht van Wakker Dier, dat het eten van vlees niet verder daalt.
Aten de Nederlanders in 2010 nog 39,5 kg vlees per persoon in een jaar, dat is geleidelijk teruggelopen tot 39 kg in 2015 en stabiel gebleven in 2016. Rechtvaardigt dit nieuws zoveel aandacht? De rekenaars onder u zullen bedacht hebben, dat het in 2010, 108 gram per persoon per dag is en nu 2 gram minder. Het gaat Wakker Dier natuurlijk niet om die twee gram, er wordt aandacht gevraagd voor het dierenwelzijn. Bovendien is (teveel) vlees niet zo goed voor de mens. Algemeen wordt aangenomen dat 50-80 gram per dag voldoende is.
In de NRC stond woensdag een artikel met de kop: ‘Eten we straks nóg minder groente?’. Het nieuwe kabinet Rutte heeft aangekondigd om het lage Btw-tarief te verhogen van 6 naar 9%. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (200 gram) halen we nu al niet en dat zal niet beter worden als het duurder wordt.
Uw columnist stelt deze week voor de volgende verse groenten te kopen voor een gemiddeld gezin van vier mensen: maandag worden het 4 aubergines (€ 0,89 per stuk), dinsdag een bloemkool (€ 1,29), woensdag nemen we 1 kg sperziebonen (€ 3,18), donderdag boerenkool (3,18) en vrijdag wortelen (€ 1,19), zaterdag tomaten (€ 1,09) met een krop sla (€ 0,89) en zondag sluiten we af met 4 courgettes (€ 1,09 per stuk). In totaal is dat voor vier personen een week groenten en een kilo per dag € 18,74 inclusief 6% BTW. Inclusief 9% BTW is dat € 19,27.
De kans dat de BTW-verhoging remmende werkt op het groenteverbruik, lijkt uw columnist minimaal; € 0,53 per week voor een gemiddeld gezin is geen reden om bijvoorbeeld 7 sperziebonen minder te kopen. Uw columnist trekt dezelfde conclusie voor het minder eten van vlees (en bespaart u de opsomming zoals bij de groenten). Daar zal de prijsverhoging voor een gezin van 4 mensen van € 1,07 per week ook geen invloed hebben op de hoeveelheid vlees die gegeten wordt.
Beter lijkt het om onderscheid te maken naar gezonde voeding (waaronder groente en fruit) en minder gezonde voeding (vlees of met veel suiker, vet of zout). Gezond kan dan tegen 0% en minder gezond tegen 21% BTW. Boeken, (kraan)water en restaurants worden ook duurder. Die bevatten nu 6% en dat gaat ook naar 9%, alcohol blijft even duur: zit al in het hoge tarief van 21%.
Meer groente eten lukt vooral door het lekker klaar te maken daarom een hele stapel groente:
Paksoi, broccoli en zalm en nog 8 andere maaltijden met veel groenten. Bloemkool uit de oven en veel Italiaanse groenterecepten. Lekker en simpel zijn deze groentenwraps en 6 ideeën voor groentenschotels.
Rheden eet smakelijk!
Lees HIER meer columns van ‘Rheden eet smakelijk’