Rheden eet smakelijk Koreaans

Foto: KOREA.NET - Official page of the Republic of Korea on Foter.com / CC BY-SA

COLUMN – Het zal u niet ontgaan zijn dat op 16 februari dit jaar het Koreaanse nieuwe jaar is begonnen. Koreanen vieren drie dagen Nieuwjaar; dit jaar van 15 tot en met 17 februari.

Op 15 februari was het de 30ste dag na de twaalfde volle maan in een jaar en daarmee de laatste dag van het oude jaar. Bij het gebruik van maankalenders, ontstaat jaarlijks een achterstand van 11 dagen op de zonnekalender zoals wij gebruiken. Het voordeel van de zonnekalender is dat het gelijk loopt met de seizoenen.

Een typisch Nieuwjaarsgerecht in Korea is een soep met daarin samengeperste rijstvlokken: tteok guk. Uw columnist heeft nog een andere Koreaanse soep in zijn kookboekje staan: taugé soep. Deze website heeft nog meer recepten uit het land waar nu de Olympische Winterspelen worden gehouden. Na de soep is deze Koreaanse kip met gebakken rijst wellicht een optie. Hoddeok is een zoete gistpannenkoek om mee af te sluiten.

In Noord-Korea hanteren ze de Juche-kalender. Juche is de staatsideologie. Is de Christelijke wereld begonnen met de jaren te tellen vanaf de geboorte van Jezus, zo tellen de Noord-Koreanen vanaf 1912 het geboortejaar van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige grote leider Kim Jong-un. De jaren 1 tot en met 84 hebben de Noord-Koreanen nooit meegemaakt omdat de Juche-kalender pas in 1997 is ingevoerd.

Rheden eet smakelijk