Rheden eet smakelijk: Rijpe avocado en mango

Foto: foter.com

COLUMN – U kent het wel op zoek naar tropisch fruit bij de supermarkt en thuis blijkt dat ze beter geschikt zijn voor kogelstoten dan om te eten.

Albert Heijn verkoopt daarom naast avocado’s en mango’s ook ‘eetrijpe’ avocado’s en mango’s. Deze zijn verpakt in plastic waardoor je niet kunt ruiken of kijken of het steeltje loslaat om te bepalen of ze werkelijk rijp zijn. Dat het ‘eetrijp’ niet altijd wordt waar gemaakt, werd vorig jaar door het consumentenprogramma Radar aan de orde gesteld.

Tropisch fruit wordt in onrijpe toestand en daardoor minder kwetsbaar vervoerd naar Nederland. Daar wordt het met gas gerijpt in containers en naar de winkels gebracht. AH biedt aan uw niet eetrijpe vruchten terug te brengen naar de winkel, u krijgt dan een ander exemplaar. Blijft reuze onhandig omdat je er meestal pas achter komt net voor u aan tafel wilt gaan en met het bereiden van de maaltijd begint. Ook trucs als een dag laten rijpen met een overrijpe banaan is dan geen oplossing als u al dat bruingele ding in huis heeft.

Een avocado zou in een paar minuten in de oven op 100 graden rijp worden volgens Beau Monde. Op internet staat voor de onrijpe mango een tiental seconden in de magnetron als oplossing.

Uw columnist had deze week een avocado en een mango nodig, hij kocht de eetrijpe variant en omdat die altijd met zijn tweeën verpakt zijn, blijft er van elk een exemplaar over. Gisteren is dat opgelost door het maken van deze avocado-mango-salade.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen