Rheden Nieuws eet smakelijk op zijn Luiks

Foto: JPC24M on Foter.com / CC BY-SA

COLUMN – De wielerliefhebbers genieten van de voorjaarsklassiekers. Vaak lange ritten van meer dan 250 km met kasseien, steile hellingen en vaak slecht weer.

Dat maakt de strijd tussen de wielrenners persoonlijker dan de meerdaagse wedstrijden waar de ploegen hun kopman helpen en de strategie belangrijker is dan de vorm van de renner. Vandaag is het tijd voor Luik-Bastenaken-Luik: 258,5 km, 11 beklimmingen op helling tot 12,1% en zowel zon als kans op onweer.

Uw columnist kijkt ernaar uit, zolang het weer nog mooi is, want ook bij ons is onweer voorspeld, nog lekker buiten iets doen en dan als het regent met een Belgisch biertje voor de buis. Dat vraagt natuurlijk een verstandige planning voor het avondeten. Hier een paar ideeën:

Varkensschenkel op Luikse wijze is zeer geschikt omdat het eten 2 uur in de oven staat gaar te worden en dat is reuze handig als uw aandacht bij een wielerwedstrijd is. Varkensschenkels zijn moeilijk te krijgen, neem in dat geval ander (runder)stoofvlees. Pas dan wel de tijd aan van de oven. Mosterdsla is ook geen alledaags product. Gebruik daarvoor in de plaats een andere bladsla en voeg wat mosterd aan de dressing toe.

Kippenbouten in rode wijn met aardpeer en waterkers staat minstens een uur in de oven. Ook hier kan de waterkers door een andere slasoort vervangen worden. Als aardperen niet uw voorkeur hebben, maak dan gewoon aardappelpuree of bak frietjes.

Provençaalse entrecote met frietjes heeft het voordeel dat het snel klaar is, dat kan dus na de finish van Luik-Bastenaken-Luik. In plaats van zelfgemaakte frites, kunt u een diepvriesvariant gebruiken. Het recept gebruikt wel veel verschillende soorten sla. Gewoon verstandig aanpassen voor de hoeveelheid die u gebruikt, weggooien is zonde.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen