Rheden Nieuws eet smakelijk rundergehakt

Foto: WordRidden on Foter.com

COLUMN – De Velpse supermarktketen Coop kwam deze week in het nieuws: ‘mager rundergehakt Coop terug naar de winkel’.

125 jaar geleden ontstonden uit onvrede met de lage lonen winkeltjes van arbeiders. Zij kochten onderling in bij de groothandel producenten en verkochten het in hun eigen winkels aan de bij hun coöperatie aangesloten leden. In de loop van de tijd zijn de winkels samen gaan werken in een grotere coöperatie en vormden consumenten en de winkeliers het bestuur van de coöperatie. In Velp staat het hoofdkantoor dat geheel in de Coop-traditie Servicekantoor heet. De winkels zijn er niet voor het hoofdkantoor maar het hoofdkantoor staat in dienst van de winkels.

Uit het bericht van Coop blijkt dat het gehakt besmet is met STEC. Deze afkorting staat voor Shiga-Toxine producerende E. Coli. De E. Coli bacterie zit bij alle mensen in de dikke darm en zorgt daar voor de spijsvertering. De bacterie is ook nodig voor het produceren van vitamine K wat we nodig hebben voor de bloedstolling en kalkhuishouding. Een heel nuttige bacterie kortom.

Alleen buiten de dikke darm kan het schadelijk zijn. Via uitwerpselen (mest van runderen bijvoorbeeld) kan het in aanraking komen met voedsel. Daarom leren we van jongs af aan onze handjes te wassen na een toiletbezoek en voor het eten. De E. Coli veroorzaakt na eten diarree of zelfs ontstekingen.

Woensdag gehaktdag is een Nederlandse traditie geworden omdat op maandag het vee geslacht werd, op dinsdag uitgebeend en van het slachtafval werd woensdag gehakt gemalen. Het wordt tegenwoordig niet meer van slachtafval gemaakt maar van ‘over gebleven’ restjes vlees en gewoon vlees. Mager rundergehakt bevat minder dan 15% vet bevatten terwijl in gewoon rundergehakt tot 25% vet mag.

Heeft u al zin gekregen in een lekkere bal gehakt of als variant daarop een gehaktbrood? Meer werk en daarom wel specialer zijn deze Marokkaanse broodjes: batbots.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen