Rheden Nieuws eet smakelijke asperges

Foto: jean-louis zimmermann on Foter.com CC BY

COLUMN – Drie maanden per jaar zijn er asperges. Afhankelijk van het weer start het ergens in april met meestal onbetaalbare en vaak nog niet heel smakelijke asperges.

Het seizoen eindigt altijd op Sint Jan op 24 juni. Deze week zijn de asperges goed geprijsd, mooi dik en lekker sappig en smaakvol.

Hoe begint uw asperge? Uit een zaadje groeit een klein plantje. Dat laat de kweker het in 2 jaar tot een plant worden. Het derde jaar start het oogsten. Het plantje probeert boven de grond te groeien en dat wordt voorkomen door de grond op te hogen. Als de asperge lang en dik genoegen wordt die gestoken (inde grond afgesneden).

De aspergebedden zijn tegenwoordig vaak afgedekt met zwart plastic. Dat houdt warmte en vocht vast en voorkomt dat als de asperge boven de grond komt, hij paars verkleurt. Laat je de asperges nog verder doorgroeien dan krijg je groene asperges. Na juni laten de kwekers de planten uitgroeien. U ziet dan van die prachtige frisgroene fijne naaldjes aan een plant van tot wel 2 meter hoog. Zo verzamelen de wortels voldoende voedsel voor het volgend jaar. Na 8 jaar is de plant aan zijn einde.

De beste manier om asperges te proeven is gewoon gekookt in zijn eigen bouillon van de schillen met een groenten- of kippenbouillonblokje. Tien minuten zachtjes laten koken en dan nog tien minuten laten staan in de pan met de pit uit. Met een verkruimeld gekookt eitje, scheutje gesmolten boter en eventueel wat peterselie is het af.

Uw columnist heeft gisteren twee risotto recepten gecombineerd om de asperges klaar te maken: één van AH en één Italiaanse receptensite. Room hoort volgens uw columnist niet in de risotto. Wel is de bouillon vervangen door een paar lepels romige aspergesoep die tevens diende als voorafje en gemaakt is van de schillen en uiteinden die restten van de vorige aspergemaaltijd.

Er zijn nog veel meer voorgerechten denkbaar van asperges, hier vindt u een elftal lekkers. In vergelijking met deze kleine 200 hoofgerechten met asperges is dat best weinig. Tot slot nog enkele nagerechten met asperges.

En nu lekker naar buiten! https://rheden.nieuws.nl/nieuws/120028/internationale-dag-van-het-naakt-tuinieren/

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen