Rheden Nieuws eet smakelijk brood

Foto: wuestenigel on Foter.com

COLUMN – Uw columnist is het helemaal eens met zijn schoonmoeder; niets is zo lekker als een goede boterham met echte boter en kaas. Meer is niet nodig.

Een lekkere boterham moet heel vers zijn, heeft een knapperige korst, smaakt onmerkbaar naar gist, heeft meer granen, eventueel zaadjes of nootjes en is in ieder geval bruin.

Dat geur, smaak en (geluks)gevoel samengaan wordt door middenstand en makelaar al jaren uitgebuit. Wie zijn huis wil verkopen, laat belangstellenden na de voordeur gegrepen worden door de geur van net gebakken appeltaart. De aspirant-kopers wanen zich door de lucht ‘thuis’ en zouden eerder bereid zijn tot kopen en waarschijnlijk ook tot het betalen van een hogere prijs.

Supermarkten hebben versafdelingen waar brood wordt afgebakken. De smakelijke broodgeuren verspreiden zich in de winkel en daarmee wordt het koopgedrag aangewakkerd. Rond 5 december wordt er speculaas aan toegevoegd waardoor de winkelwagentjes helemaal automatisch gevuld door de klanten. Dat heet geurmarketing. Er zijn bedrijven die geld verdienen aan het bedonderen van de consument middels hun neus.

De Universiteit van Wageningen heeft dat onderzocht en dat gaf krantenkoppen als: ‘Geur van versgebakken brood niet zo verleidelijk als iedereen denkt’ en ‘broodgeur in supers is nep’. Het onderzoek is overigens gericht op de samenhang tussen de geur en het kopen van wit of bruin brood.

Met het lange weekend in het vooruitzicht is het wellicht een goede reden om uw huis op eerste en tweede Pinksterdag te vullen met de geur van vers brood.

Een recept voor croissant, let wel op dat het twee dagen duurt: de eerste dag voor het maken van het deeg dat een nacht in de koelkast in en op de tweede dag afmaken en bakken. Al het broodbakken kost veel tijd in verband met het rijzen. Bruine pistolets of witte puntbroodjes zijn ook lekker bij ontbijt of lunch. Voor de stokbroodliefhebbers is dit een aanrader. Tot slot nog een recept waarmee u een meergranenbrood kunt maken.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen