Rheden Nieuws eet smakelijk braai

Foto: Rheden eet smakelijk

COLUMN – De dochter van uw columnist is op vakantie geweest in Zuid-Afrika met haar man. Uiteraard op zoek naar de Big Five. Dit zijn de vijf gevaarlijkste wilde dieren in Afrika: de leeuw, zwarte neushoorn, buffel, luipaard en olifant.

Thuis zijn ze niet van de bank te krijgen om naar de Grote Vijf van de Veluwe te kijken: edelhert, ree, wild zwijn, moeflon en de vos. Hoe ver komt u?

Voor uw columnist brachten zij een kookboek in het Afrikaans, dat is even wennen. Jan Braai (zijn echte naam is Jan Scannell) heeft de Zuid-Afrikaanse nationale Erfgoeddag omgedoopt tot Braaidag met het idee om alle inwoners te verenigen rond de barbecue. Want iedereen in Zuid-Afrika viert een feest met een flink stuk vlees op de BBQ of open vuur.

Hier vindt u ruim 150 braai-recepten, helaas wel in het Engels. Aan de andere kant is Engels misschien makkelijker te lezen dan: Jan Braai het Nasionale Braaidag eiehandig ’n jaarlikse kuier- en kosfees gemaak deur Erfenisdag nie-amptelik te herdoop tot Braaidag. Die een aktiwiteit wat alle Suid-Afrikaners saambind is immers om kos oor oop vure te kook.

Dit is jou demokratiese reg om lekker te kuier met vriende en familie om die braaivleisvuur. Met Jan se uitsonderlike braairesepte vir steak, hoender, lam en nog baie meer is daar geen verskoning om ooit weer smaaklose braai voor te sit nie.

Uw columnist stookt vanmiddag zijn BBQ aan en maakt uit het kookboek “Vuurwerke” filet-steak met monkey gland sous, is nog op zoek naar een Afrikaans maisbroodrecept, Griekse slaai en dan twee nagerechten gebraaide piesang met pynappel en malvalekkers (marshmallows) met ’n Bar One-sous (soort gesmolten mars). Uiteraard omdat de dochter komt eten.

Helaas kon er geen eten mee in het vliegtuig uit Zuid-Afrika. Dus geen krokodillenpaté of biltong.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen