Rheden Nieuws eet smakelijk met een biertje erbij

Foto: Foter.com

COLUMN – Deze week at uw columnist met een vriendengroepje in een restaurant. Hoe gaat dat?

Je begint met een drankje, de bestellingen worden opgenomen en een tweede drankje wordt gebracht, bij het eten een biertje of glas wijn erbij en misschien na afloop nog iets sterkers bij de koffie. Vaak is het drinken een aanzienlijk deel van de totaalrekening.

Bijvoorbeeld: u bestelt met uw tafelgenoot de duurste pizza en het duurste vleesgerecht en u drinkt daar een fles bruiswater bij en een karaf huiswijn. Dan betaalt u € 39,50 voor wat er op uw bord ligt en € 17,95 vloeit via het glas naar binnen.

Vorig jaar schreef de Metro een artikel waarin uitgelegd wordt waarom de drank in de horeca zo duur is. Aanleiding was een onderzoek van het CBS waaruit bleek dat de gemiddelde prijs van een glas pils in 2016 € 2,43 was. Tien jaar eerder kostte het slechts € 1,71. Een prijsstijging van 47% tegenover 14% in de supermarkt. Redenen: supermarkt stunten met pils om kopers te trekken en de horeca koopt duurder in bij de brouwerijen dan supermarkten en kan niet onderhandelen omdat de horeca (deels) gefinancierd wordt door de brouwerijen. Restaurants maken het zelfs zo gek dat voor een glas gewoon pils (dus geen speciaal bier) € 4,50 in rekening gebracht wordt.

Dit verklaart nog niet waarom een fles wijn bij de wijnwinkel een paar straten verderop bij het restaurant per glas evenveel kost en dus 4 tot 6 keer zo duur is.

Opvallend is verder dat de meeste restaurants geen prijzen van hun drankjes op de website hebben staan. Uw columnist had u graag een prijsvergelijking laten zien.

Het is weer mooi weer voor een drankje op een terras. Uw columnist hoort graag wat u in de gemeente Rheden betaalt voor uw drankje. Dat ranglijstje komt er dan alsnog.

Uw reacties kunt u sturen aan [email protected] of via twitter of Facebook.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen