Rheden Nieuws eet smakelijk op de Zwarte Cross

Foto: Jorge Brazilian - Foter.com

COLUMN – Dit weekend is in Lievelde bij Lichtenvoorde de Zwarte Cross, daar komen naar verwachting ongeveer 200.000 bezoekers op af.

Wie eind vorige week over de A12 reed, kon daar vreemde voertuigen en caravans zien op weg naar dit evenement. Morgen kunt u in de herkansing: de stoet gaat dan in westelijke richting.

Op Radio1 had de NOS een item over een Syrische accountant die na zijn vlucht naar Nederland geen werk kon vinden. Nu werkt Juan Saleh met zijn vrouw bij het bedrijf dat de catering verzorgt op de Zwarte Cross. Naast de gebruikelijk snacks is op de Zwarte Cross ook Halloumi verkrijgbaar. Het recept wordt niet gegeven, wel vertelde de heer Saleh dat zijn moeder het met kaas maakte. Het bestaat uit groenten, peterselie en Syrische kruiden in filodeeg. Het is bovendien pittig en volgens één van de festivalgangers vooral nuttig: “Je moet gewoon iets hebben waar het bier in trekt.” De pure geitenkaasvariant treft u hieraan: borrelhapjes midden oosten. Dat het bij de borrel past lijkt uw columnist een Europese toevoeging.

Best apart is de lams-kweeperenstoof safarjaleih, hoewel kweeperen en granaatappelmelasse een beetje moeilijk te koop zijn. In plaats van granaatappelmelasse kunt u balsamicostroop gebruiken. Dat maakt u door in een kwartier/halfuur 100 ml balsamicoazijn met 50 gram suiker in te laten koken tot een vloeibare stroop.

Op deze website vindt u nog meer recepten uit het Midden-Oosten, met name de Syrische barbecue wordt door uw columnist aangeraden in deze zonnig vakantieperiode. In ieder geval creatief is de quinoa-boerenkoolsalade van syrianfoodie. Rada Assi is een gepassioneerde kok en fotografe uit Aleppo die sinds drie jaar in Nederland woont en een paar keer per maand recepten op het website post.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen