Rheden Nieuws eet smakelijk op zijn Curaçaos

Foto: roger4336 on Foter.com

COLUMN – Uw columnist geniet van maaltijden uit buitenlandse keukens, naast de gerechten die we in Nederland traditioneel eten. Laat het duidelijk zijn Indonesië, Suriname en nog andere gebieden zijn als kolonie door Nederland bezet, veroverd en geannexeerd.

Daar is veel over te zeggen en voor sommige zaken moeten we ons schamen. Wat deden wij daar als Nederlanders, welk recht hadden we daartoe en hoe slecht hebben we ons daar gedragen?

Uw columnist is in ieder geval gelukkig met de invloed die deze overzeese gebiedsdelen hebben gehad op ons dagelijks eten. Kòrsou (Curaçao in het Nederlands) is één van de vier landen van ons koninkrijk dat al 5.000 jaar bewoond is. De oorspronkelijke bewoners, Caquetio, zijn voor groot deel rond 1500 door Spanjaarden als slaven afgevoerd. Toen de Spanjaarden vertrokken omdat het een nutteloos eiland was (geen goud te vinden) namen de Caquetio het eiland weer over.

In 1634 werden de laatste Spanjaarden door de West Indische Compagnie (WIC) verdreven, die het als handelspost gebruikte voor het Noorden van Zuid-Amerika dat door Spanje, Nederland en Portugal was gekoloniseerd. Curaçao werd door de WIC gebruikt om slaven uit Afrika te verkopen in Midden- en Zuid-Amerika. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft door Nederland, kregen niet de slaven een vergoeding maar de eigenaren van de slaven: 200 gulden per slaaf.

Iets lekkers uit dit warmste deel van het koninkrijk? Antilliaanse gehaktpasteitjes; bij dit recept kunt u de aromat en ve tsin vervangen door wat kruiden en een beetje zout. Voor bij een kopje thee: Antilliaanse pindataart.

Het duurt minimaal 2 uur om het volgende recept te bereiden: https://www.kookjij.nl/recepten/runderstoofvlees-curacao-karni-stoba-di-mai. Aan het eind van het recept staat dat er gebakken bakbananen en pika bij horen. Tot slot een fris en zoet toetje: Blue Curacao.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen