Rheden Nieuws eet vulkanisch

Foto: Ωméga on Visualhunt.com

COLUMN – Vandaag maakte uw columnist stromboli. Een beetje misplaatst nu de vulkanen Anak Krakatau en Etna actief zijn en als gevolg daarvan op verschillende plaatsen in de wereld aardbevingen en een tsunami grote ellende aanrichten.

De warme aardinhoud staat nu eenmaal kokend met elkaar in verbinding onder de gestolde aardkost waarop wij leven. Daarom is het ook geen toeval dat er diverse recepten zijn die verwijzen naar vulkanen.

Stromboli is een actieve vulkaan ten Noorden van Sicilië en een soort pizza die je op allerlei manieren kunt vullen bijvoorbeeld met vleeswaren en mozzarella. Op Sicilië is de Etna een actieve vulkaan van meer dan 3.000 meter hoog met een doorsnee van 45 km. Recepten komen wel van ETNA keukenapparaten. Deze ijzergieterij maakte kachels en ovens, als u denkt aan het vloeibare roodgekleurde ijzer dat in stromen de mallen vulde, is de naam ETNA logisch. Bij keukenapparaten werd veelal een receptenboek cadeau gedaan.

Minstens zo beroemd is de Vesuvius. Deze vulkaan heeft Pompeï in het jaar 79 vernietigd en geconserveerd tot een archeologische en toeristisch oord van grote betekenis. Beetje wrang dat ondanks de naar schatting 10.000 dodelijke slachtoffers een feestelijk toetje is vernoemd: Vesuvius

Alweer 8 jaar geleden werd het vliegverkeer verstoord door de uitbarsting van de Eyjafjallajökull op IJsland. Hier zijn voor zover bekend geen gerechten naar vernoemd. Dat is begrijpelijk; schrijffouten liggen op de loer, zelfs de vertaling (Eilandbergengletsjer) blijft een problematische naam voor een lekker hapje.

De Fransen in de Elzas wonen in een (voorheen) vulkanisch gebied. Dit in combinatie met de volgende feiten: wijnboeren die naast mooie witte wijnen een cremant (champagne-achtige) voortbrengen en de verwantschap met de aan Duitsers leidt tot een bijzonder bordje zuurkool: Choucroute Royal Alsacienne. Buiten de enorme berg zuurkool en vlees, wordt in het midden een flesje cremant gestopt die met zijn kurk boven de maaltijd uitsteekt. Door de warmte van het eten, schiet de kruk uit de fles, gevolgd door een lavastroom in de vorm van cremant die daardoor het eten nog smakelijker maken.

En: doe voorzichtig met vuurwerk!

Rheden eet smakelijk!

article
132350
Diverse recepten die verwijzen naar vulkanen
COLUMN – Vandaag maakte uw columnist stromboli. Een beetje misplaatst nu de vulkanen Anak Krakatau
https://rheden.nieuws.nl/column/132350/rheden-nieuws-eet-vulkanisch/
2018-12-30T14:31:16+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2018/12/30143034/Rheden-Nieuws-eet-vulkanisch.png
Drinken, Eten, Rheden eet smakelijk, rheden.nieuws.nl, Vulkaan
Column, Nieuws