Verhalenwedstrijden

Foto: Sebastiaan Torenhof

COLUMN – Verhalenwedstrijden zijn voor elk beginnend schrijver een hele goede, en leuke manier om ervaring op te doen en jezelf naamsbekendheid te geven. Het is ook iets dat ik tegenwoordig geregeld doe, en eigenlijk nog veel meer zou moeten doen.

Wat zeg ik? Ik had er al jaren gelden fanatiek mee moeten beginnen. Ik schreef vroeger vaak, maar maakte mijn boeken nooit af, bovendien waren het aanvankelijk verhalen die zich in het Star Wars Universum afspeelden of een vervolg waren op Jurassic Park. Niet echt dingen die ik zou kunnen uitgeven, maar wel leuk om te doen. Ik heb wel korte verhalen geschreven, maar vond deze nooit goed genoeg voor deelname aan wedstrijden. Of ik wilde wel meedoen maar haalde simpelweg de deadline niet.

Toch heb ik het één keer geprobeerd, de bibliotheek in Zevenaar hield in 2004 een reisverhalenwedstrijd en ik verzon een kort verhaal over een man die op vakantie in Egypte terug in de tijd belandde en zag hoe de piramides gebouwd werden. Het was een aardig verhaaltje, maar het mocht niet meer dan 1500 woorden zijn, als ik me goed herinner, en daar had ik moeite mee, dus het voelde als een half verhaal.

Er deden ongeveer 30 deelnemers mee, de meeste veel ouder en met meer ervaring dan ik, toch won ik de 3de prijs. En kwam er zelfs mee in het lokale krantje, maar ze hadden mijn naam wel verkeerd gespeld. Een erg leuke ervaring en het had ook een motivatie moeten zijn om meer verhalen te schrijven.Toch deed ik dat niet, en ik weet zelf ook niet waarom, misschien had ik toch nog niet voldoende vertrouwen in mezelf. Maar het kan ook komen omdat ik niet voldoende gestimuleerd was en dit ook niet werd.

Ik herinner me nog goed dat we, op de mavo, voor Nederlands een verhaal moesten schrijven, dit was nog voordat ik meedeed aan de verhalenwedstrijd van de bibliotheek. Ik kreeg het verhaal vervolgens terug en had er een 9.5 voor, een uitzonderlijk hoog cijfer voor mij, zo goed deed ik nooit mijn best op school. Maar de lerares had er wel bijgeschreven ‘zelf verzonnen?’, waarna natuurlijk de hele klas dacht dat ik het gewoon had overgeschreven, want hoe kan het dat iemand die meestal zesjes en zeventjes haalde er ineens met een 9.5 vandoor ging? Dus dat gaf me een dubbel gevoel, ik had het verhaal echt zelf verzonnen en geschreven, en was er trots op, maar wat was het nut ervan als niemand dat gelooft?

Nu ben ik echter volop bezig. Ik probeer tegenwoordig elke week een kort verhaal te schrijven. Al is het alleen maar om te oefenen, en om sommige ideeën op papier te krijgen. Wie weet kan ik ze ooit nog ergens anders voor gebruiken.

Verder probeer ik met verhalenwedstrijden mee te doen, als het onderwerp me ligt en de voorwaarde niet te overdreven moeilijk zijn. Ook heb ik meegedaan aan de SF/Fantasy verhalen wedstrijd van de Dutch Comic Con (in samenwerking met The American Book Center), waarvan de finalisten op 7 februari bekend zullen worden gemaakt. Ik weet niet hoeveel mensen daar aan mee doen, en wat de kwaliteit van de andere verhalen is, maar ik heb goede hoop dat mijn verhaal toch wel een serieuze kanshebber kan zijn. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte als ik bij de finalisten zit.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden