Rhedens Nieuws eet smakelijk Stroganoffs

Foto: Lars-Plougmann-on-Foter.com-CC-BY-SA.jpg

COLUMN – Uw columnist laat zich in belangrijke mate inspireren door wat op internet wordt geschreven. Groot voordeel is dat iedereen kan bijdragen aan het “Grote Internet Kookboek” en dat is ook een groot nadeel.

Als je een ingrediënt uit een recept niet te koop is of dat om andere redenen wordt vervangen, dan heb je een nieuw recept. Of het altijd beter is?

De Gelderlander (alle AD-bladen) kopieerde een recept (met bronvermelding) van 24Kitchen in de rubriek “Wat eten we vandaag”: Borreltaart. 24Kitchen noemde het De Hollandse-Kringverjaardag-Taart. Worst, gevulde eitjes, uitjes, augurken en kaas worden niet in aparte schaaltjes opgediend maar als een stapel op een groter bord en dan is het taart. Niet beter, misschien wel leuk.

Deze week maakte uw columnist Stroganoff met gehaktballen. De gehaktballen waren zonder toevoeging van de saus al een voortreffelijke borrelhap. Met de saus komt er veel groenten bij die het gezonder maken en met de rijst heeft u een prima maaltijd op tafel die in ruim 30 minuten klaar is. Internet varieert op de klassieker.

Wat zijn de verschillen tussen de klassieke bereiding van Boeuf Stroganoff en Ballen Stroganoff? Waarom heet het Stroganoff? Janneke Vreugdenhil schreef enkele jaren geleden “Het raadsel van de stroganoff”. Samengevat: room met tomatenpuree is stroganoff. Paprika(poeder) en een borrel wodka hoort er volgens de meeste recepten ook in.

Op de website Peters.Amsterdam.nl staat uitgelegd dat Graaf Pavel Stroganoff (Russische adel van voor de revolutie) zijn Franse kok opdracht gaf om runderstoof te maken en gaf daarmee de naam aan het recept.

Met Stroganoff wordt vooral de saus bedoeld waarin het vlees wordt opgediend. Daar kan heel goed rijst, bulgur, brood en zelfs aardappels bij. Het vlees is stoofrundvlees en als u haast heeft, kan gehakt of biefstuk evengoed. Scheutje wodka kan, witte wijn of sherry maakt pittiger of zoeter. Dankzij de Franse invloed zit er ui en knoflook in, paprika is meer Balkan en het binden van de saus met bloem weer echt Frans.

Varieer en geniet.

Rheden eet smakelijk!

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden