Column De Buurtfilosoof; Bruggetje

Foto: Vuilnisbelt

COLUMN – Een goede column mag natuurlijk niet te veel op een feuilleton gaan lijken en het noemen van bepaalde personen mag dan heel interessant en humoristisch zijn, maar aan alles komt een keer een eind. Zeker wil ik geen oude koeien uit de sloot halen en al helemaal geen slapende honden wakker maken. Uiteindelijk zal de aap wel uit de mouw komen.

Iemand die het voorgaande heeft gemist heeft geen idee waar het over gaat. Behoort u tot de categorie lezers die nu in het duister tast, dan raad ik u zeker aan even door te klikken naar het columnarchief van rheden.nieuws.nl en mijn eerder verschenen columns te lezen. Dit zijn er inmiddels meer dan zeventig; u kunt er dus beter maar even goed voor gaan zitten.

Voorlopig noem ik dus geen namen meer en bovendien is het college nu ook weer niet zo heel erg belangrijk. Het mag nu allemaal rusten in de prullenbak en dit geeft mij dan weer de gelegenheid dit laatste aan te grijpen om een geliefd stijlfiguur te gaan gebruiken, het zogenaamde “bruggetje”. Het onderwerp van deze column heeft namelijk veel te maken met energie en afval.

Nog niet zo lang geleden las ik een ingezonden bericht over een interessant en belangrijk onderwerp; de circulaire economie. De gemeente wil zich gaan inzetten om samen met de burgers te komen tot een samenleving waarin goederenstromen en energie duurzaam worden. Ik zeg het hier even kort door de bocht, maar het betreft hier een zeer gecompliceerd en belangrijk onderwerp.

Om de complexiteit te illustreren neem ik u graag mee naar het verleden en doorgewinterde columnlezers op deze site weten dat ik een collega heb die dit ook graag doet. De hierna volgende gebeurtenissen uit de onvoltooid verleden tijd passen echter beter in mijn verhaal.

Het gaat om situaties waaruit duidelijk mag worden hoe ver we nog verwijderd zijn van die zogenaamde circulaire economie en hoe moeilijk het is voor gewone mensen om allerlei patronen en vastgeroeste gewoontes te doorbreken en bewust met grondstoffen en energie om te gaan.

Er was eens een koude winterdag. Toch meende ik iets te moeten gaan kopen bij de Hollandse Eenheidsworsten Maatschappij. Daar was het behoorlijk druk vanwege een onweerstaanbare actie: “ECHT HEMA, een zak in de brievenbus en 15% echt korting op alles wat in de zak past.”

Wie aldaar wilde afrekenen stond geruime tijd te kleumen; door de openstaande deuren blies een gure wind naar binnen. Toen ik uiteindelijk bibberend met mijn dingetje bij de kassa was aangekomen, zei ik tegen de medewerkster: “Als u verstandig bent dan kunt u beter, vanwege de heersende klimatologische omstandigheden, de deuren van de winkel gesloten houden.”

Kennelijk hield ze rekening met de mogelijkheid dat ik een spion van het hoofdkantoor zou kunnen zijn en vastberaden degradeerde ze mijn voorstel naar ..… de prullenbak. Op mijn beurt realiseerde ik me dat ik haar in een lastige situatie had gebracht. Toen viel het mij op dat het ondanks de drukte, toch aangenaam “stil” was. Een goede gelegenheid om de situatie te redden.

Om haar weer een beetje op haar gemak te stellen zei ik: “Jammer van die deuren, maar het is wel fijn dat jullie hebben besloten om, ter compensatie voor het ongemak, geen gillende dames uit de luidsprekers te laten klinken.” Haar ontluisterend antwoord: “Het spijt ons heel erg, maar helaas is de installatie defect. We doen er echt alles aan om Sky Radio weer snel te laten klinken.”

Tot slot nog deze. Bij eerdergenoemde Jip en Janneke-winkel wilde ik bij een andere gelegenheid een groot pak coffeepads halen. Bij de kassa stond een vriendelijke medewerker die blijkbaar goed geprogrammeerd was. Wijzend naar de aanbieding van de week, die uitnodigend op de toonbank stond, sprak hij de veelzeggende woorden: “Wilt u daar misschien nog een pakje coffeepads bij?”

Nee, makkelijk is het zeker niet. Iemand beweerde cynisch dat we er verstandig aan doen onze kinderen te leren zwemmen. Toch hoop ik dat alle Rhedenaren heel goed hun best zullen gaan doen. Een circulaire economie vraagt mijns inziens meer dan enkel dweilen met de kraan open.

Meer columns: http://rheden.nieuws.nl/column/De buurtfiilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen