Koningsdag valt in het water.

Foto: Foter.com

COLUMN – Mensen in oranje t-shirts, vlaggetjes op de wang geschminkt en biertjes op het terras: het is een mooi plaatje. Wellicht volgend jaar weer, want als we naar de weersverwachtingen kijken voor Koningsdag beloofd het niet veel goeds.

Ik schets een andere plaatje. Mensen in oranje fleece truien, uitgelopen vlaggetjes op de wang en biertjes op een overdekt terras met vuurkorven en heaters.

De maximumtemperatuur bereikt de komende dagen een dieptepunt. Voor eind april is 16 graden een normale temperatuur, maar daar komen wij dit jaar niet bij in de buurt. Het lijkt slechts 9 à 10 graden te worden.

Gevoelstemperatuur

Een stevige noordwestenwind zorgt er ook nog eens voor dat de gevoelstemperatuur maar zo’n 3 tot 5 graden is. Is dat alles? Nee, we moeten ook de paraplu op sleeptouw nemen want er wordt zo nu en dan ook nog een flinke bui verwacht.

Koudste feestdag

Vorig jaar beleefden we de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Het werd in De Bilt slechts 10,7 graden. Als je bovenstaande goed gelezen hebt, dan kom je tot de conclusie dat Koningsdag 2017 de koudste gaat worden. Het is wat, zowel Pasen als Koningsdag zijn kouder dan de afgelopen kerstdagen.

Vroeger was alles beter

Als ik denk aan Koninginnedag dan denk ik altijd aan mooi weer. ‘Vroeger was alles beter’. Misschien had Willempie de datum nooit moeten aanpassen. Nu de nationale feestdag een paar dagen eerder is dan voorheen, vraag ik mij af; Levert dit ons per definitie slechter weer op? Ik zocht het uit.

27 april versus 30 april

Er blijkt een kern van waarheid in te zitten. De afgelopen 34 jaar was het op 30 april gemiddeld genomen een graad warmer dan op 27 april. Er is op de 27e ook veel meer regen gevallen. Maar, ja nu komt ‘ie, er was tussen de buien door wel meer ruimte voor de zon dan op 30 april.

April doet wat ie wil

De verschillende grafieken die ik heb bekeken tonen dat april een lastige maand is. Ze zeggen natuurlijk ook niet voor niets ‘April doet wat ie wil’. Het weer kan echt van week tot week wisselen. Nachtvorst is mogelijk, terwijl het soms ook al zomers warm wordt.

Positieve afsluiter

Er zit niets anders op. We moeten het maar gewoon over ons heen laten komen. Letterlijk en figuurlijk. Het enige positieve dat ik er nog aan kan toevoegen is het volgende. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Oant moarn!

Lous

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen