….. en de vlaggen hangen uit!

COLUMN – Gisteravond, 4 mei, was de jaarlijkse dodenherdenking. Om klokslag 20:00 uur is het twee minuten lang stil. Ik blijf het een indrukwekkend moment vinden. Ik zat voor de televisie en mijn vriend onderbrak de afwas om even bij mij op de bank te komen zitten.

Vluchtelingen herdenken

Laatst was er een discussie in de media. ‘Moeten wij op 4 mei ook vluchtelingen herdenken?’ Zoals altijd is er dan een groep voor en een groep tegen. Er is voor beide wat te zeggen, maar vrijheid betekent voor mij juist dat je zelf kan en mag bepalen hoe en wat. Ik snap daarom die hele discussie niet.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei staat de een stil bij de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945, de ander bij de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Je kunt ook, net als ik, stilstaan bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten in het algemeen.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Voor mij is de ene periode namelijk niet belangrijker dan de ander. Het gaat er om dat wij nu kunnen leven in een vrij land. Helaas zien we in de wereld om ons heen dan dit nog steeds geen vanzelfsprekendheid is en dat het dat ook nooit zal worden.

Dodenherdenking

Ik vind dat iedereen daarom ook de vrijheid moet hebben om zelf te bepalen aan wie of wat hij/zij denkt tijdens dodenherdenking. En denk je nergens aan maar ben je gewoon even stil? Ook prima.

Normen en waarden

We kunnen onszelf ook het volgende afvragen; ‘Heb je dan ook de vrijheid om te bepalen dat je geen twee minuten stil bent?’ Ja, dat dan eigenlijk ook, maar zelf vind ik het een stukje respect tonen en ik zal dan ook altijd even stil zijn.

Bijzonder opmerking

Gisteravond kwam ik een post tegen op Facebook. “Belachelijk dat WhatsApp het gewoon doet tijdens de twee minuten stilte op dodenherdenking”. Een bijzondere opmerking, vind ik.

Eigen verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid ligt in mijn ogen niet bij een app (of wat dan ook), maar bij jezelf. Jij bepaalt of je op dat moment appt of niet. Zet het geluid van je telefoon uit en leg ‘m weg. Dat heb ik ook gedaan.

Zo stoor ik mij niet aan iemand die zijn vrijheid op een andere manier benut.

Vlaggen

 

 

 

 

Vlaggen

 

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen