Concert met viola da gamba’s uit Velps atelier

Foto: The Spirit of Gambo

VELP – Uitbundig speelplezier, gedrevenheid en muzikaal vakmanschap kenmerken de muzikanten van The Spirit of Gambo. De vier musici zijn te horen en te zien op zondag 17 oktober om 15.30 uur in het 12e eeuwse kerkje de Oude Jan in Velp.

Freek Borstlap, Gesina Liedmeier, Ivanka Neeleman en Thomas Baeté stelden een programma samen met muziek van de 17e eeuwse Engelse componist Matthew Locke, Hij schreef deze muziek speciaal voor viola da gamba’s. Locke’s composities zijn prachtige voorbeelden van hartstochtelijke ernst, weidse harmonieën, van uitbundige vitaliteit. Karakteristiek zijn zijn vaak verrassende melodische wendingen passend bij zijn vurig en opvliegend temperament, dat het volgende moment weer warm en genereus blijkt.

Velpse instrumenten

Huiskamerconcerten met viola da gamba’s waren vooral populair bij welgestelde families in de 16en 17e  eeuw. De muzikanten van The Spirit of Gambo  spelen echter niet op eeuwenoude instrumenten maar wel op unieke, handgesneden exemplaren.  Gesina Liedmeier bouwde de vier viola da gamba’s in haar atelier in Velp. Een Engelse krant schreef daarover: ‘de instrumenten van de creatieve maakster zorgen voor grote transparantie en dynamiek’.

Ensemble The Spirit of Gambo, opgericht in 1986,  is behalve in Nederland ook bekend in het buitenland. Hun cd-opname met muziek van  John Jenkins (1592-1678) werd bekroond met de prestigieuze Diapason d’or (letterlijk: gouden stemvork), een prijs vergelijkbaar met de Nederlandse Edison. In dit geval de belangrijkste onderscheiding in het Franse cultuurgebied voor (klassieke) muziekopnamen.

Freek Borstlap is artistiek leider van The Spirit of Gambo. Naast zijn internationale carrière als solist en docent legt hij zich vooral toe op de uitvoering van ensemblemuziek. Gesina Liedmeier studeerde viola da gamba bij o.a. Wieland Kuijken, speelt in diverse ensembles in Nederland en België en is medeoprichter van The Spirit of Gambo. Behalve het bouwen van historische strijkinstrumenten (in Velp), snijdt ze beelden in hout, schildert, illustreert en geeft les. Ivanka Neeleman en de Belgische Thomas Baeté studeerden ook bij Wieland Kuijken. Zij spelen allebei bij verschillende orkesten en ensembles voor oude muziek in binnen- en buitenland. Ivanka is docente op de muziekschool van Leiden. Thomas geeft les aan het Stedelijk Conservatorium in Leuven.

Voor dit concert geldt nog steeds het coronaprotocol:  u of uw huisgenoten hebben geen corona-gerelateerde klachten; een geldige QR-code van de corona Check-app of een ander officieel vaccinatiebewijs (vaccinatie 2 weken voor concert) en desgewenst identiteitsbewijs.

Kerkje De Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp. Entree: € 15, Vrienden Oude Jan: € 10, bezitters Gelrepas, CJP en jongeren tot 18 jaar: € 5. Kinderen gratis. Voorverkoop kaarten bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp. Indien nog beschikbaar vanaf 15.00 uur ter plaatse.

Kijk voor meer informatie ook op: www.vriendenvandeoudejan.nl/

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden