Lezing over Spinoza in Rozendaal

Foto: Spinoza

ROZENDAAL – Rob Heijbroek geeft een voordracht over Spinoza in de Serre van Rozendaal. Deze lezing is gratis te bezoeken.

Een korte samenvatting over de lezing in zijn eigen woorden.

“De filosofie van Spinoza (1632-1677) zal op hoofdlijnen worden besproken aan de hand van de vijf hoofdstukken van zijn belangrijkste werk de ‘Ethica’, dat kort na zijn dood is uitgegeven.

Zijn filosofie (van de blijheid) is een op meetkundige wijze opgebouwde redenering over ‘de natuur van de dingen’. De principiële filosofische vraag naar de oorsprong van alle zijn ligt in zijn godsbegrip: Deus sive Natura. ‘God’ is een abstract begrip over de essentie van alles.

Dit ligt op een ander niveau van denken, op een ander kennisniveau, dan het klassieke godsbegrip. Het hoogste goed voor de mens is om God te kennen, en blij te zijn.

Blijft over om het nut van deze filosofie voor het dagelijkse leven aan te geven. Zij leert dat wij alleen op bevel van God handelen en dat wij deel hebben aan de goddelijke natuur. Deze opvatting heeft ook het voordeel dat zij leert waarin ons grootste geluk bestaat.

Zij leert ons hoe we ons moeten gedragen ten opzichte van de wisselingen van het lot, dat wil zeggen alles wat buiten onze macht ligt. Zij draagt bij aan het maatschappelijk leven, omdat ze leert niemand te haten en te verachten. Ook leert zij tevredenheid en hulpvaardigheid.

Deze leer levert tenslotte een grote bijdrage aan de gemeenschap, omdat ze leert hoe men burgers moet besturen en leiden, namelijk niet door hen dienstbaar te maken, maar om hen in vrijheid het beste te laten doen.”

Rob Heijbroek heeft eerder dit jaar bij Boekhandel Jansen en de Feijter een soortgelijke lezing gegeven, voor wie daar toen niet bij kon zijn, is dit de kans om het alsnog te horen op woensdag 21 augustus in Rozendaal.

U bent vanaf 10 uur van harte welkom, de lezing begint om 10:30 uur en duurt ongeveer een uur. Daarna zal er tijd zijn om het een. en ander na te bespreken tot 12:30 uur.

Locatie de Serre van Rozendaal: Kerklaan 15 op Rozendaal

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0