Oudheidkundige Kring wandeling door Velp

Foto: defensie.nl

VELP – Oudheidkundige Kring Rheden- Rozendaal organiseert een wandeling door Velp met als thema Indië in Velp.

De feestelijke wandeling Indië in Velp, is op 18 augustus 2019. De gidsen zijn Ben van Schaik en Nelleke den Boer-Pinxter, die u mee nemen langs huizen van Indiëgangers en Ben langs het kerkhof van de Hervormde Gemeente aan Reinaldstraat en Nelleke langs de begraafplaats aan de Bergweg.

Ze eindigen beiden voor Nieuw-Schoonoord. De wandeling is voor leden van de kring gratis, niet leden betalen 2,50 euro.

De start van de wandeling is om 13.00 uur voor Nieuw-Schoonoord en duurt ongeveer anderhalf uur. De wandeling voert u door Velp langs huizen en graven van mensen met een Indisch verleden, die ofwel hier vóór 1900 geboren zijn en naar Nederlands-Indië zijn gegaan, of zich hier na hun Indische tijd gevestigd hebben of begraven zijn.

Slecht een klein deel van de Velpse Indiëgangers komt aan bod. Na de aanleg van de spoorlijn Arnhem-Zutphen (1865) kwamen steeds meer Indiëgangers in Velp wonen.

Naast de goede infrastructuur, de fraaie omgeving, de nabijheid van Arnhem (na Den Haag de belangrijkste vestigingsplaats van mensen uit de Oost) speelden ook factoren als erfenissen van grond en huizen, familiebanden en vrienden een rol.

Het dichtbijgelegen Bronbeek, waar sommigen werkzaam waren, vormde eveneens een reden om zich in Velp of Rozendaal te vestigen. Waarschijnlijk had men al tijdens het verlof, doorgebracht in een van de vele Velpse pensions, kennis gemaakt met de voordelen die een vestiging in Velp bood.

Bij de voorbereiding van de wandeling hebben ze dankbaar gebruikgemaakt van de wandelgids ‘Indië in Velp en Rozendaal: een wandeling’ die op 21 september 2017 werd gepresenteerd.

De wandelroute door Velp en Rozendaal is beschreven in een rijk geïllustreerde brochure. Marthe Raven neemt de wandelaar mee in de levens van mensen met een Indisch verleden en leidt langs de plaatsen die aan hen herinneren. Deze wandelgids is te verkrijgen bij Museum Bronbeek

Na afloop kunt u de tentoonstelling in Indië in Velp bezoeken in De Elleboog en napraten.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0