Trilobieten expositie bij Gelders Geologisch Museum

Foto: Trilobieten expositie bij Gelders Geologisch Museum

VELP – In het Gelders Geologisch Museum in Velp wordt een expositie gehouden waarbij Trilobieten te bewonderen zijn.

Trilobieten leefden ca. 542 – 251 miljoen jaar geleden

Trilobieten behoren tot de ongewervelden. Zij leefden in zee en ze hadden een pantser om zich te beschermen en scharrelden over de bodem, groeven zich in en sommige families konden zwemmen.

De vormen van de Trilobiet waren uiteenlopend: er waren er met stekels, sommige hadden pustulatie (bultjes), de meeste hadden ogen en de grootte en de opbouw liepen uiteen. Wereldwijd leefden er wel twintigduizend verschillende soorten.

De Trilobiet hoort bij de eerste levende wezens die harde lichaamsdelen ontwikkelde. Hierdoor zijn hun pantsers goed bewaard gebleven. Daarmee behoren de Trilobieten tot de oudste duidelijk herkenbare fossielen die we kennen.

In de expositie tonen ze Trilobieten uit en de bijzonderheden die bij sommige van die fossielen horen.

‘Trilobiet’ betekent ‘drielobbige’: De naam verwijst naar zijn bouw. Hij heeft drie lobben van links naar rechts: de axiale (middelste) lob in het midden, en de twee pleurale (zijdelingse) lobben aan weerszijden van  het lijf. Ze  behoren tot de geleedpotigen net als de kreeftachtigen en de insecten.

Geleedpotig betekent dat het lijf van het dier bestond uit aan elkaar gekoppelde geledingen met poten. Alle geleedpotigen hebben een exoskelet (uitwendig skelet) dus ook de Trilobiet. Deze harde buitenkant of ‘pantser’ was een goede bescherming voor de weke binnendelen van het dier.

Er is weinig bekend over de voorouders van Trilobieten. Er zijn hiervan nauwelijks fossielen of sporen gevonden. Mogelijk waren het weke dieren zonder pantser of harde delen.

De hele expositie is vormgegeven door vrijwilligers en de Trilobieten zijn voor een groot deel eigendom van een van de gepassioneerde medewerkers.

De expositie is tot medio april 2018 te zien in het Gelders Geologisch Museum, Parkstraat 32,  6881 JG in Velp (Gld). Toegang en openingstijden via de website www.geologischmuseum.nl

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen