Nieuwe stap in wens ‘6-minutenzone’ Hartstichting

Foto:

De Hartstichting feliciteert alle betrokkenen bij het concert van ‘Hartliefhebbers’ in het Concertgebouw met de opbrengst van € 25.000. Dit bedrag wordt besteed aan reanimatieonderwijs aan jongeren en brengt de wens voor een 6-minutenzone een stapje dichterbij.

Op zondagavond 1 september musiceerden cardiologen, verpleegkundigen en hartpatiënten uit heel Nederland in het Concertgebouw in Amsterdam. Onder leiding van dirigent Jacob Slagter speelde het gezelschap voor het publiek. De opbrengst van dit concert gaat naar reanimatieonderwijs aan jongeren op MBO- en HBO-scholen. Door jongeren te trainen in reanimatie en het gebruik van een AED (Automatisch Extern Defibrillator), kunnen meer mensen reanimeren, waardoor de kans op overleving bij een hartstilstand verhoogd kan worden. 
6-minutenzone
De Hartstichting wil van Nederland één grote 6-minutenzone maken. Dit is een gebied waarin het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn bij een hartstilstand. Een omstander belt direct 112. De meldkamer 112 schakelt naast een of twee ambulances een reanimatie-oproepsysteem in. Met behulp van dit systeem worden burgerhulpverleners via een sms opgeroepen om iemand met een hartstilstand in hun omgeving te reanimeren. Met dit oproepsysteem worden ook de AED’s die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden, gekoppeld aan burgerhulpverleners. Zij worden per sms met de AED naar het slachtoffer gestuurd. 
Cijfers
Als aan alle voorwaarden van de 6-minutenzone wordt voldaan, kan de overleving van een hartstilstand verhoogd worden naar 25%. Per week krijgen zo’n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis in Nederland. Dat zijn 16.000 mensen per jaar. Max. 10.000 mensen worden gereanimeerd, van wie op dit moment zo’n 1000 mensen overleven.  Dat aantal overlevenden zou met meer burgerhulpverleners verhoogd kunnen worden naar 2500.
30.000 cardiologen bijeen
Aanleiding voor het benefietconcert is het jaarlijkse European Society of Cardiology congres dat op zaterdag 31 augustus begon. Ruim 30.000 cardiologen uit Europa komen in Amsterdam bijeen om nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten op het gebied van cardiologie met elkaar te delen. Hoogtepunt van de tweede congresdag werd gevormd door het ‘cardiologen-concert‘.

Op de hoogte
blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik
HIER en druk op
“Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via
@HetRhedenNieuws

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de
nieuwsbrief.