Macht & Pracht tijdens Open Monumentendagen 2013 

Foto:

In het weekend van 14 en 15 september a.s. is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten zijn dan in het hele land gratis te bezichtigen. Dit jaar is gekozen voor het thema Macht & Pracht. Dat betekent speciale aandacht voor verschillende soorten macht, en de pracht die daar in Nederland uit voortkwam, te zien bij kastelen, stadspaleizen, grachtenpanden, buitenplaatsen, maar ook bij kerken, rechtbanken en gebouwen van openbaar bestuur. 

Aanleiding voor Macht & Pracht
Aanleiding voor het thema is de herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Bij deze tweede gelegenheid, van Europees belang, werd aan de onderhandelingstafel in plaats van op het slagveld een einde gemaakt aan een reeks van oorlogen in Europa en overzee. De viering van 200 jaar Koninkrijk wordt dit jaar ingezet en duurt voort tot in 2015. Het thema Macht & Pracht biedt een breed aanbod van de meest schitterende monumenten vol prachtige decoraties en details, speciaal opengesteld op Open Monumentendag vanwege hun link met economische, politieke, rechtelijke, geestelijke of Koninklijke macht en pracht. Nadere informatie over de programma’s op Open Monumentendag 2013 staat op www.openmonumentendag.nl.
Publicatie Macht & Pracht
Ter gelegenheid van het thema van 2013 heeft de Stichting Open Monumentendag de publicatie Macht & Pracht uitgegeven. In Nederland blijkt, in tegenstelling tot andere Europese landen, de meeste pracht niet door een vorstenhuis of door de Kerk te zijn voortgebracht, maar door de burgerij. Weelderige gebouwen in Nederland zijn de stadspaleizen, de grachtenpanden en de buitenplaatsen van rijke burgers, maar bovenal imponeren de publieke gebouwen. Over dit gegeven en over het waarom van ‘overdaad schaadt’ worden kenners van macht en pracht Herman Pleij, Maarten Prak en Ileen Montijn aan het woord gelaten. Macht & Pracht is geschreven door Annet Pasveer en Jacques Poell en is te bestellen via www.openmonumentendag.nl (€ 10,-, excl. verzendkosten).
Landelijke opening in Utrecht
Vanwege de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 vindt de landelijke opening dit jaar in Utrecht plaats. Daar zal op donderdag 12 september de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen mevrouw dr. Jet Bussemaker, het officiële startsein geven voor Open Monumentendag 2013, tijdens een bijeenkomst voor genodigden in de Domkerk.
 
Open Monumenten Klassendag
Zoals de laatste jaren gebruikelijk, vindt op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag de Open Monumenten Klassendag plaats. Dit jaar zullen er in circa 80 gemeenten zo’n 20.000 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen op pad gaan om de monumenten te ontdekken. Zowel een les in de klas als ook een bezoek aan een monument in de directe omgeving behoort tot dit succesvolle initiatief van de Stichting Open Monumentendag. 
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
open-monumentendag-rhedenrozendaal-2013-front
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen