Samen werken aan goed wonen in de regio Arnhem en omgeving

Foto:

De gemeenten in de regio Arnhem en omgeving hebben een nieuwe regionale woonagenda. Op 14 maart is de Subregionale Woonagenda Arnhem en omstreken 2017-2027 door de wethouders Wonen van de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rozendaal en Rheden aangeboden aan gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland.

Het gaat bij de woonagenda om het realiseren van de juiste woningen, voor de juiste doelgroep op de juiste plek.

In deze woonagenda staat hoe de gemeenten in de komende jaren, samen met andere partijen, werken aan een kwalitatief goed woningaanbod. En hoe zij de opgaven op het gebied van wonen in de regio willen aanpakken.

Waarom een woonagenda

De gemeenten willen in de periode 2017-2027 zo’n 13.500 woningen bouwen, met een versnelling van de woningbouwproductie in de eerste 5 jaar. Dit is nodig om de huidige druk op de woningmarkt te verminderen. Bij nieuwbouw gaat het om meer dan alleen ‘bouwen, bouwen, bouwen’ en staan de gewenste kwaliteiten voorop. Het uitgangspunt is dat bij nieuwe woningbouwplannen woningen zonder aardgasaansluiting worden gebouwd. Nieuwe plannen zijn een aanvulling op de bestaande woningen in de regio.

Diversiteit in het woningaanbod is namelijk belangrijk als je het vestigingsklimaat in de regio wilt stimuleren. Eén van de belangrijkste opgaven is de aanpak van verouderde woningen van slechte kwaliteit in wijken en dorpen. Hoe kunnen deze duurzaam worden gemaakt en geschikt voor de behoefte van nu en de toekomst?

Bijsturen wanneer nodig

Verantwoord versnellenwendbaar sturen is het motto van de woonagenda. Om de komende jaren de vinger aan de pols te houden en bij te kunnen sturen als dat nodig is, wordt een monitorsysteem ontwikkeld. Ook werken gemeenten aan flexibiliteit in hun woningbouwprogramma’s. Het is belangrijk dat plannen makkelijk te wijzigen zijn als de vraag naar woningen wijzigt.

Samen werken aan goed wonen

De provincie Gelderland is de komende jaren partner bij de uitvoering van de woonagenda. Zij ondersteunt gemeenten en andere partijen bij de aanpak van de woonopgaven in de regio. Om zo samen te zorgen voor goed wonen in de subregio Arnhem en omgeving, nu en in de toekomst.

De woonagenda staat geagendeerd op de besluitenlijst van Gedeputeerde Staten op 20 maart aanstaande.

Wethouder Nicole Olland:

“Ik vind het belangrijk dat er voor elke doelgroep een geschikt woningaanbod is. En natuurlijk dat de bestaande en nieuwbouwwoningen op en top duurzaam zijn. Deze woonagenda maakt de weg hiervoor vrij!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen