Dag van de Mantelzorg zaterdag 10 november

Bloemetjesactie-Mantelzorgers-2018-Rhederhof
Foto: rheden.nieuws.nl

DIEREN – Zaterdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. In heel Nederland worden dan activiteiten georganiseerd om mensen die voor een naaste zorgen in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor de ondersteuning van mantelzorgers. In Theothorne in Dieren is een ontspannende bijeenkomst voor mantelzorgers.

Als je voor een zieke of hulpbehoevende in je naaste omgeving zorgt, ben je mantelzorger. Soms gaat de zorg veel verder dan een uurtje per dag. Veel mantelzorgers vinden het fijn om voor hun naaste te zorgen. Toch kan het ook zwaar zijn, zeker als dat over lange periode is. Er zijn mantelzorgers die 24 uur per dag zorgen, niet makkelijk weg kunnen of ermee kunnen stoppen. Zaterdag 10 november is er in Theothorne in Dieren van 14.00 tot 16.30 uur een gratis bijeenkomst voor mantelzorgers, met gezellige activiteiten, een quiz en zang. Wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden is er bij aanwezig.

Een gebaar van waardering

De wethouder bedankte op 25 oktober al samen met de gemeente Rozendaal maar liefst 600 mantelzorgers met een plant, een actie van de stichting Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Rheden (MVT). En op 1 november vertoonde MVT de film Lieve Mama, die over een jonge mantelzorger gaat. Ook was er een kaartjesactie om mantelzorgers te bedanken. Hofstede: “Een plant of een kaartje, het zijn klein gebaren van waardering voor zorg die zwaar kan zijn. Met name als je al op leeftijd bent of juist nog jong. We mogen onze mantelzorgers niet vergeten, op deze dag in het bijzonder, maar ook op de andere 364 dagen van het jaar. Door een luisterend oor te bieden, advies te geven, praktische hulp of te zorgen dat iemand de zorg een dagje overneemt. In onze gemeente kan de stichting MVT hen bijstaan.“

Wat is de Dag van de Mantelzorg

De Dag van de Mantelzorg bestaat inmiddels ruim twintig jaar en is een initiatief van Mezzo, de landelijke belangenvereniging voor mantelzorgers. Iedereen krijgt vroeg of laat met mantelzorg te maken. Je bent het, wordt het, of krijgt mantelzorg. Er zijn in Nederland 750.000 mantelzorgers die langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week zorgen voor een naaste. Voor jongeren kan mantelzorg een grote impact op hun leven hebben.

Gratis kaartje met gedicht van Jörgen Raymann

De Rhedense bedankactie is al voorbij, maar u kunt uw mantelzorger nog tot 18 november verrassen met een gratis kaartje van Mezzo, met een gedicht van Jörgen Raymann. Ga naar www.dagvandemantelzorg.nl/verras-een-mantelzorger.

Hulp en advies

Er zijn veel organisaties actief, die jou kunnen helpen en adviseren. De Mezzo Mantelzorglijn is op 10 november extra open van 10.00 tot 15.00 uur. Bel 0900 – 20 20 496 (10 ct/pm). En kijk ook eens op www.mezzo.nl of als je in de gemeente Rheden woont op www.mvtrheden.nl, tel 026 – 3707072 (9.30 tot 11.30 uur) of [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden