Uitvoeringsprogramma Woonagenda 2017-2027 vastgesteld

Foto: Woonagenda

REGIO – Op maandag 10 december hebben de gemeenten in de regio Arnhem met elkaar afgesproken hoe zij in 2019 een start kunnen maken met het uitvoeren van de ambities uit de Subregionale Woonagenda Arnhem en omstreken 2017-2027.

Het gaat om de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe. Renkum, Rheden en Rozendaal. De gemeenten hebben concrete acties geformuleerd, met één of meerdere gemeenten als trekker. Provincie Gelderland is partner in de uitvoering van de woonagenda.

Overleg met gemeenten uit de regio is nodig omdat de woningmarkt zich niet aan gemeentegrenzen houdt. Mensen zoeken naar een woning die groter of juist kleiner is, al naar gelang leeftijd. budget of gezinssamenstelling. Door in de regio te werken aan divers woonaanbod, blijft er voor woningzoekenden voldoende keuze.

In de woonagenda hebben de 6 gemeenten gezamenlijke ambities voor wonen en leefomgeving geformuleerd.

De 3 thema’s die centraal staan in de samenwerking zijn:

  1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid
    Voldoende beschikbare, passende en kwalitatief goede woningen nu en straks, in leefbare wijken en dorpen, ongeacht leeftijd, huishouden samenstelling en inkomen.
  2. Op en top duurzaam
    Optimale levensloopbestendigheid en duurzaamheid van woningen en woongemeenschappen in onze steden en dorpen.
  3. Verschil maken
    Een gevarieerder palet van woningtypen en woonmilieus, met het oog op de woonwensen van nu en straks, én met het oog op een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor mensen en bedrijven.

Vanuit deze 3 thema’s zijn voor 2019 acties geformuleerd.

De gemeenten willen wendbaar kunnen sturen en verantwoord versnellen. De woningmarkt trekt aan en tekorten aan bepaalde typen woningen moeten versneld worden ingelopen. In de gemeenten zullen tot 2027 zo’n 13.500 woningen worden gebouwd, met een versnelling in de eerste 5 jaar. Uitgangspunt is dat bij nieuwe woningbouwplannen woningen zonder aardgasaansluiting worden gebouwd. Nieuwe plannen moeten een aanvulling zijn de bestaande woningen in de regio. Verouderde woningen van slechte kwaliteit moeten worden verduurzaamd zodat ze weer jarenlang mee kunnen. Woningen moeten bovendien levensloopbestendig zijn.

De gemeenten hebben onderling spelregels afgesproken. Zo maken ze ieder jaarlijks een overzicht van hun eigen woningprogramma, stellen gezamenlijk een subregionale voortgangsnotitie op voor de provincie en bespreken met elkaar initiatieven voor uitbreiding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen