Scholieren reizen terug in de tijd 

Foto: visualhunt.com

GEMEENTE RHEDEN – Basisschoolleerlingen uit de gemeenten Rheden en Rozendaal wandelen vanaf volgend jaar terug in de tijd. Dan start het lesprogramma erfgoededucatie van cultuurbedrijf RIQQ, basisscholen en erfgoedaanbieders.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie stelde een subsidie van 45.000 euro voor het lesprogramma beschikbaar.

Kinderen uit de gemeente Rheden en Rozendaal groeien op in een omgeving waar het erfgoed bijna voor het oprapen ligt. Met het erfgoedproject leren de kinderen de bijzondere plekken en beroepen uit het verleden kennen en kunnen ze het heden leren begrijpen. “Het mag niet zo zijn dat je pas gaat waarderen waar je bent opgegroeid als je de zestig bent gepasseerd. De rijke historie in Rheden en Rozendaal laat zich lezen als een spannend verhaal, dus reden te meer om vroeg te beginnen”, aldus wethouder Erfgoed Marc Budel.

Vernieuwing

Het afgelopen jaar is er gewerkt aan een vernieuwende erfgoedleerlijn voor het hele basisonderwijs. De leerlijn gaat de jaarlijkse klassendag voorafgaand aan de Open Monumentendag vervangen. Scholen kunnen nu zelf een dag kiezen om een monument naar keuze te bezoeken waar geschoolde medewerkers verhalen vertellen die aansluiten bij wat er op school aan bod komt.

Subsidie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de subsidie beschikbaar gesteld aan Cultuurbedrijf RIQQ om samen met de basisscholen en erfgoedaanbieders in de gemeenten Rheden en Rozendaal een doorlopende leerlijn erfgoededucatie te ontwikkelen. Comité Open Monumentendag, Erfgoed Gelderland, schoolbesturen PCBO, Delta en Veluwezoom, de beide gemeenten en verschillende instellingen voor Cultureel Erfgoed zijn partners in het project.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen